ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stort oljeutsläpp i Nynäshamn

Stockholm TT · 29 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Läckaget uppstod när olja som pumpades in i en av Statoils cisterner svämmade över. Via dagvattenbrunnar rann en del av oljan ut i en hamnbassäng och över det intilliggande Nynäs Petroleums område. Minst ett fartyg var tvunget att saneras för att hindra spillolja från att spridas till havs.

Kustbevakning larmades tidigt på morgonen och skickade ett miljöskyddsfartyg från Djurö. Men då utsläppet inte spreds till havs utan begränsades till land och till hamnen som ligger i anslutning till industriområdena tog räddningstjänsten över insatsansvaret. -Det är mycket beklagligt när sådant här händer. Vi har tillsatt en internutredning för att ta reda på exakt vad som skett, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör vid Statoil, till TT. Oljan som släpptes ut var enligt Statoil förädlad så kallad basolja som företaget använder vid tillverkningen av smörjoljor för industrin. -Den är inte lika brandfarlig som exempelvis bränsle. Men givetvis är den skadlig om den rinner ut i naturen, säger Fornstedt. Då det blåste pålandsvind gynnades arbetet med att valla in oljan i hamnbassängen med bomullslänsar. Räddningstjänsten pumpade även upp den ur de dagvattenbrunnar som drabbats med slamsugnings brunnar.

Större delen av oljan var bortforslad på fredagseftermiddagen men saneringsarbetet beräknades dock fortsätta hela helgen på Statoils område. -Om vädret inte förändras kommer det att gå enligt planen. Det handlar om en mineralolja som inte är biologiskt nedbrytbar - det är aldrig bra när den kommer ut. Men utsläppet har begränsats så vi bedömer att det inte kommer åsamka några större skador på miljön, säger Helena Fornstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro