ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stort reportage: Ödesfrågan för nya politikerveckan – kommer publiken dit?

Linnea Bergman · 8 Jun 2018
Uppdaterad 8 Jun 2018
Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan. På den mindre bilden syns Ola Nilsson, styrelseledamot i The Global Village, volontären Sadia Dost, Naod Abera, styrelseledamot i The Global Village och volontären Ubah Musse.

Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan. På den mindre bilden syns Ola Nilsson, styrelseledamot i The Global Village, volontären Sadia Dost, Naod Abera, styrelseledamot i The Global Village och volontären Ubah Musse. Foto: Järvaveckan/IBL.


Partiledarna kommer vara där. Mediesverige kommer vara är där. När Järvaveckan 2018 drar igång nu på lördag är ödesfrågan: kommer även Järvaborna?

klar

Artikellänk är kopierad

Augusti 2013

Duken var riggad. Filmen redo. Ett hundratal personer från Järvaområdet, barn och deras föräldrar, hade samlats.

Men något var fel. Sommarkvällen ville aldrig mörkna så att filmen gick att se på duken. Filmstarten fick skjutas upp nästan två timmar.

I dag skrattar Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman åt minnet av den första kvällen med utomhusbio 2013.

– Vi hade dålig utrustning och ingen aning om att man inte kunde börja visa film på en projektor klockan 18.00 i augusti. Men vi har lärt oss saker för varje år, säger han. 

Fem år senare har allt förändrats. 

***

Tisdag 29 maj 2018

Högst upp i Forum för levande historias lokaler i Gamla stan visas en karta på en projektorduk. Spånga IP.

Nedanför fönstret dricker människor öl och rosévin på uteserveringar i de små gränderna. Sorlet hörs ändå upp till konferensrummet.

– Här är tält, och här. Tält, tält, tält, tält….

Ola Nilsson, på vars arbetsplats vi befinner oss, pekar på duken.

quotation startDet är min djupa övertygelse att vi kommer vara fler när allt drar igång.quotation end

Han är en av de styrelsemedlemmarna i den ideella föreningen The Global Village som arrangerar Järvaveckan, och han jobbar ideellt med politikerveckan vid sidan om sina vanliga jobb.

En rad seminarietält, massor av mindre tält för utställare, en stor scen och ytor för barnaktiviteter är en bråkdel av allt som syns på kartan. Järvaveckan har växt flera gånger bara sedan förra året. Snart kommer fotbollsplanen vid Spånga IP förändras totalt.

Den här dagen hålls den första träffen med volontärerna.

På pappret är de den här dagen 27 personer. Men Ola Nilsson blickar ut över de fyra volontärerna i det lilla konferensrummet.

– Jag har en liten farhåga kring antal personer i det här rummet. Men det är min djupa övertygelse att vi kommer vara fler när allt drar igång, säger han.

Det är elva dagar kvar till Järvaveckan. 

***

Ola Nilsson från The Global Village, volontären Sadia Dost och Naod Abera från The Global Village går igenom hur volontärerna ska organisera sig inför politikerveckan. Foto: Linnea Johansson.
Ola Nilsson från The Global Village, volontären Sadia Dost och Naod Abera från The Global Village går igenom hur volontärerna ska organisera sig inför politikerveckan. Foto: Linnea Johansson.

Mötet som blev starten för Järvaveckan

För att förstå bakgrunden till Järvaveckan behöver vi gå tillbaka till en snöig januaridag 1998. Till en liten familj, en mamma och två söner, som damp ner på Arlanda flygplats mitt under ett snöoväder.

Familjen hade sina rötter i Somalias huvudstad Mogadishu. I ett oroligt land, där mammans fruktförsäljning skulle försörja uppemot femton personer.

I Sverige slogs de av tystnaden, och det nya hemlandet kändes vid första anblicken som världens ände.

Ahmed Abdirahman, i dag 32 år och Järvaveckans grundare, var den äldsta av sönerna.

som att bo i Sverige utan att egentligen göra det. Han lärde sig snabbt svenska och studerade hårt. Som en av få elever fick han chans att åka till New York för att presentera sitt projektarbete på gymnasiet.I efterhand har han beskrivit sina första åtta år 

En resa som skulle förändra hans liv.

Ahmed Abdirahman eldsjälen i The Global Village som arrangerar Järvaveckan. Foto: Maja Suslin/TT.
Ahmed Abdirahman eldsjälen i The Global Village som arrangerar Järvaveckan. Foto: Maja Suslin/TT.

Efter föredraget kom en kvinna fram till honom. Hon sa att hon fastnat för honom och ville erbjuda Ahmed Abdirahman ett sommarjobb i New York. Ahmed tackade ja direkt.

Det han inte förstod då var att kvinnan var Courtney Ross, grundaren av Ross School i USA. En kvinna från New Yorks absoluta elit.

Resan till New York slutade med att Ahmed fick bo hos Courtney Ross under sex års tid, samtidigt som han studerade internationella studier vid Marymount Manhattan College. Till den rymliga lägenheten på Park Aveny kom alltifrån Paul McCartney, Steven Spielberg och Pelé på besök och middagar. I dag kallar han Courtney Ross för sin amerikanska mamma.

”Var tvungen att googla för att förstå vilket land jag bodde i”

Människor Ahmed Abdirahman mötte frågade honom om Sverige, om traditioner som midsommar och jul. Men Ahmed kunde inte svara. Han hade aldrig ens ätit middag med en svensk familj.

– Jag var tvungen att googla för att förstå vilket land jag bodde i. Då förstod jag hur stort avståndet var till det land som jag skulle leva och växa i. Det blev en tankeställare, säger han.

Sedan dess har Ahmed Abdirahman hunnit återvända till Somalia efter femton år. Han har jobbat på amerikanska ambassaden i Stockholm och Interpeace, en internationellt fredsbyggande organisation med säte i Genève. Sedan i höstas arbetar han på Stockholms handelskammare med integrationsfrågor.

quotation startOm vi ska kunna förändra våra villkor, se till att flera får jobb, utbildning och att ungdomar får en meningsfull fritid, måste vi få politiker att förstå vår situation.quotation end

Den nuvarande Järvaveckan har sin grund utomhusbion han började arrangera 2013. Ett arrangemang som växte för varje år, och där det 2016 var 700 deltagande familjer som under sju kvällar fick se film från hela världen. Men Ahmed Abdirahman ville mer.

– Kultur är jätteviktigt. Men om vi ska kunna förändra våra villkor, se till att flera får jobb, utbildning och att ungdomar får en meningsfull fritid, måste vi få politiker att förstå vår situation. Det enda sättet att förändra samhället är när människor möts, säger han.

När jag ber människor i hans närhet beskriva Ahmed Abdirahman är ordet ”visionär” det jag oftast hör.

Han är en person som 2016, bara två veckor innan filmfestivalen i ett av Sveriges utanförskapsområden, mejlade alla Sveriges riksdagspartier och bad dem komma.

– Jag skrev bara: hej, kan ni komma? Det är ett perfekt tillfälle att prata med era framtida medborgare och deras föräldrar innan filmen börjar.

Fem partier nappade, men bara en av partiledarna dök upp: Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Året efter, 2017, skulle bli Järvaveckans stora genombrott.

***

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Socialdemokraternas partiledare tillika statsminister Stefan Löfven under Järvaveckan 2017. Foto: Aftonbladet/IBL.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Socialdemokraternas partiledare tillika statsminister Stefan Löfven under Järvaveckan 2017. Foto: Aftonbladet/IBL.

Stefan Löfven (S) dissade Almedalsveckan på Visby

”Löfven nobbar Almedalen – kommer till Järvaveckan”

I början av maj 2017 slog nyheten ner. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) dissade Almedalsveckan på Visby.

Ett arrangemang som varit en viktig politisk plattform ända sedan Olof Palme talade till folket från ett lastbilsflak 1968. Men som samtidigt fått kritik för att handla för mycket om pr, mingel och rosévin.

Statsministern meddelade att han i stället ville ut och ”träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka”.

Men han gjorde samtidigt plats för en annan politikervecka i sitt schema. Den på Spånga IP, mitt emellan miljonprogrammen i Tensta och villaområdet Bromsten.

Plötsligt riktades Sveriges och medias ögon mot den nya uppstickaren. Politikerveckan i Järva.

***

”Det var då hela karusellen började”

Naod Abera, 28, sitter i styrelsen för föreningen The Global Village och fungerar som pr- och pressansvarig inför årets Järvavecka. Han minns tydligt mötet i april 2017 närAhmed Abdirahman släppte nyheten. Alla partiledare skulle komma, inklusive statsministern. Det var då sju veckor kvar tills politikerveckan.

– Det var då hela karusellen började. Från att vara fem personer som satt och pratade om markhyra med idrottsförvaltningen, till att Stefan Löfven sa ja. Veckan efter satt vi 40 personer i samma rum.

Noad Abera växte upp i Tensta men placerades tidigt i en skola på Kungsholmen av sin mamma. Han berättar att han och hans syster var de enda med invandrarbakgrund. När han bjöd in till födelsedagskalas var det få som kom.

quotation startDe i min klass förknippade bara Tensta med betong.quotation end

När Naod Abera ska sammanfatta Järvaveckans syfte tar han ett exempel från sitt eget liv.

När han blev 13-14 år bad han lärarna om att få ordna en skolutflykt till Tensta.

– De i min klass förknippade bara Tensta med betong. Men de fick komma dit och träffa Ali på Plus-grillen, frukthandlaren på torget och min mamma som hade en guldtand. De fick se att det växte träd, och alla ville ha extra sås på kebaben. Vid sju-halv åtta den kvällen vågade de gå runt själva, från att ha varit rädda innan, berättar Naod.

På vilket sätt tar du med dig det här till Järvaveckan?

– Det handlar om krockar och mötesplatser. Ibland kan lösningen helt enkelt vara att få folk att prata med varandra och inte om varandra.

***

Ola Larsson och Naod Abera sitter både i styrelsen till The Global Village som arrangerar Järvaveckan.
Ola Larsson och Naod Abera sitter både i styrelsen till The Global Village som arrangerar Järvaveckan.

Järvaborna hittade inte till politikerveckan

Järvaveckan? En del förbipasserande ser frågande ut. Andra tar intresserat en flyer. Helgen innan Järvaveckan är en del av styrelsen ute för att informera Järvaborna.

Noad Abera står i Tensta på lördagen och Rinkeby på söndagen.

– Spännande möten och kul, sammanfattar han dagarna.

quotation startFörra året fanns det ett bra program, men Järvaborna lyste med sin frånvaro.quotation end

Den största kritiken mot förra årets politikervecka i Järva handlade om just det. Att de lokala besökarna från Järvaområdet inte riktigt hittade dit.

– Förra året fanns det ett bra program, men Järvaborna lyste med sin frånvaro, sammanfattar den s-märkta statsvetaren Ulf Bjereld, som besökte förra årets politikervecka.

Ulf Bjereld ser en tydlig politisk nerv kring politikerveckan, som förstärks av att invandrings- och integrationsfrågor står högt upp på agendan inför höstens val.

Är Järvaveckan en konkurrent eller ett komplement till Almedalen?

– I år är den ett komplement. Partiledarna åker till båda. Men nästa år kan det bli mer av en konkurrent. Kommer partiledarna, med sina tungt pressade kalendrar, göra plats för två politikerveckor varje år? Det återstår att se, säger Ulf Bjereld.

***

Marianne Bogle är vd för nätverket CSR Sweden, som driver hållbarhetsfrågor i näringslivet. Hon är även ordförande för The Advisory Council som stöttar Järvaveckans styrelse.
Marianne Bogle är vd för nätverket CSR Sweden, som driver hållbarhetsfrågor i näringslivet. Hon är även ordförande för The Advisory Council som stöttar Järvaveckans styrelse.

Ung, ideell styrelse bakom politikerveckan

Den ideella föreningen The Global Village består av relativt unga personer med olika bakgrund som jobbar med Järvaveckan vid sidan av sina vanliga jobb.

De sätter ihop paneler, bokar tält och matstånd, värvar volontärer, har kontakt med de politiska partierna och media. Det finns en anställd projektledare, övriga jobbar med Järvaveckan på sin fritid. 

– Man bara skapar tid. Om jag har tio minuter över skickar jag exempelvis iväg ett mejl till några foodtrucks och frågar om de vill komma, säger Parisa Khosravi, 24, suppleant i styrelsen.

quotation startJag har haft bra möjligheter att ta mig in i samhället. Kommer man från Järva känner man ett ansvar att hjälpa andra.quotation end

Helene Gülenay, 29, fungerar som kommunikationsansvarig i The Global Village och kombinerar uppdraget med jobb som jurist på en statlig myndighet.

– Vi har en vision som gör att vi orkar. Den assyriska gruppen som jag tillhör har varit i Sverige länge och är väletablerad i samhället. Jag har med hjälp av lokala Assyriska föreningen i Tensta och stöd från familj haft bra möjligheter att ta mig in i samhället. Men kommer man från Järva känner man ett ansvar att ge tillbaka till dem som inte haft samma möjlighet, säger hon.

Till sin hjälp har styrelsen The Advisory Council, ett oberoende råd som består av personer med stor erfarenhet som stöttar och ger råd.

– Det är en ung styrelse, men det är en jäkla kraft i den, säger Marianne Bogle, ordförande i The Advisory Council.

Men på sikt tror hon att ett arrangemang som Järvaveckans behöver mer än ideella krafter.

– Folk jobbar dygnet runt. Det är inte hållbart. Det måste finnas en långsiktighet. Men det finns en plan och mer finansiellt starka muskler som är på väg in.

***

Yasmine Nechma, styrelseledamot i The Global Village, Ulf Bjerled, <span class=
Yasmine Nechma, styrelseledamot i The Global Village, Ulf Bjerled, <span class=

”Det är inte något bara för förorten”

Styrelseledamoten Ola Nilsson, som så sent som förra veckan blickade ut över fyra volontärer i ett konferensrum i Gamla stan, känner sig lugnare i dag. Natten till torsdagen gjorde han ett körschema och mejlade de 15 volontärer som kommer vara på plats på lördag morgon, tillsammans med 25 unga volontärer till från Fryshuset. 

–  Vi kommer vara ett 40-tal volontärer som kör på lördag, och på söndag är det ännu fler. Så det ser ut att kunna gå bra och känns tryggt, säger han. 

quotation startVi måste få dem att fatta att det här handlar om Sveriges framtid, det här handlar om hela landet. Det här är inte något för förorten. Det är något för förorten och för Sverige.quotation end

Inte heller Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman är orolig. Publiken från Järva kommer hitta politikerveckan, säger han. Men de behöver lite tid på sig.

– Känner man att man har blivit ignorerade i 20-30 år så tar det lite tid att vinna tillbaka förtroendet. Det går inte på två-tre år, säger han.

Samtidigt handlar inte Järvaveckan om antalet besökare. Arrangemanget är bredare än så. Det handlar om demokrati, understryker Ahmed.

Järvaveckan har växt flera gånger bara sedan förra året. Men Ahmed Abdirahman är inte nöjd med det. Han vill ha ett engagemang som sträcker sig över hela året. Det övergripande målet är högre valdeltagande, ett politiskt samtal som involverar fler, möten mellan människor.

Han har sin vision.

– Folk tänker att Järvaveckan, javisst ja. Det handlar om Järva och förorterna där. Invandrare. Vi måste få dem att fatta att det här handlar om Sveriges framtid, det här handlar om hela landet. Det här är inte något för förorten. Det är något för förorten och för Sverige.

Järvaveckan 2017. Foto: Aftonbladet/IBL.
Järvaveckan 2017. Foto: Aftonbladet/IBL.
pil
Fyra röster om sitt engagemang i Järvaveckan:

Yasmine Nechma, 24 år, styrelseledamot i The Global Village:

”Förra året behövdes det hjälp inför Järvaveckan. Jag hade inget att göra just då. Så jag tyckte att det lät kul och blev volontär. Sen blev jag ansvarig för jättemycket. Det var roligt att möta alla människor och få kontakter för livet.”

Abdimalik Osman, ordförande i Rinkeby föräldraråd:

”Förra året var det lite dött under Järvaveckan. Men jag tror att det kommer att bli mer liv det här året. Vi föreningar har varit mer delaktiga i år. Vi hoppas att politikerna vill se vad vi gör och vad vi tänker. Vi måste ju få resurser, hjälp och en skjuts framåt.”

Parisa Khosravi, 25 år, suppleant i styrelsen i The Global Village:

”Jag minns när Ahmed berättade om idéen för första gången, det var på något ambassadevent tror jag. Jag tänkte: kör, det går. Det var rätt i tiden. Jag gillar stora, visionära idéer som handlar om demokrati, politik och att engagera unga människor. Det känns som ett naturligt sätt att förflytta samtalet till där de som berörs finns.”

Sadia Dost, 26 år, volontär under Järvaveckan 2018:

”Jag har fått upp ögonen för politiken, speciellt med tanke på att det är valår. Jag studerar till jurist i Örebro och ska även hålla i en sommarskola för ungdomar om demokrati i sommar. Som volontär under Järvaveckan ser jag fram emot att få träffa många olika människor. Och att få se partiledarna live. Jag har bara sett dem på tv innan.”

pil
Metro och Järvaveckan

Järvaveckan arrangeras den 9–17 juni vid Spånga IP i Stockholm av The Global Village, en partipolitiskt och religiöst obunden förening.

Samtliga av riksdagens parti­ledare kommer att närvara och hålla tal under veckan och varje dag till­ägnas ett parti och ett tema.

Teman är Jämlikhet och jämställdhet, Hälsa och omsorg, Företagande och entreprenörskap, Integration och migration, Skola och utbildning, Arbetsmarknad och etablering, Delaktighet och valdeltagande, Bostad och stadsmiljö samt Trygghet och insatser.

Metro har gått in som mediepartner till arrangören The Global Village som ett led i att skapa ett långsiktigt samarbete och göra bättre och mer relevant journalistik. Det här är en artikel inom det samarbetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro