ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stort speltest inför jul – De var bäst och sämst

Metro · 15 Dec 2018
Uppdaterad 15 Dec 2018
Vissa spel var toppen, andra botten.

Vissa spel var toppen, andra botten. Foto: IBL


Spel hör julen till, både i paketen under granen och som underhållning när julmaten är uppäten. Metro har testat 39 av årets nyheter och satt ihop en guide så du inte går bort dig i speldjungeln i jul. Vi avsäger oss ansvar för regelbråk och andra konflikter.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har återigen tagit sig an att testa nyheter på brädspelsfronten, så att du slipper.

Testpanel:

Fredrik Tideman (FT)

Anneli Wikström (AW)

Valerie Kaspersen (VK)

Soraya Hashim (SH)

Erik Glanell (EG)

Stella, Julia och Felicia (SJF)

”GW” (Alga)

Ålder: 15+

Antal spelare: 4-8

Betyg: 3

Instruktionerna är lite stökiga men när man väl kommer igång med spelet så är det kul. Den som är GW ska sätta dit brottslingar och brottslingarna är förstås dina motspelare. På ett magnetiskt dubbelsidigt bräde ska GW försöka räkna ut var brottslingarna befinner sig. Det krävs en hel del taktik och det är ett plus att tjuvarna kan sätta dit varandra. Tjuvarna hade kunnat ha fler fördelar för att lyfta spelet ytterligare.

AW

”Guinness world records SE” (Alga)

Ålder: 8+

Antal spelare: 2-5

Betyg: 2

På förhand lät det riktigt kul. Ett spel med utmaningar där man kanske skulle få mäta sig mot de riktiga rekorden. Men tyvärr håller det inte. Det handlar mest om att svara på frågor om olika världsrekord, några utmaningar finns ju tack och lov och det är då spelet lyfter. Men utmaningarna är för få. Gillar man den här typen av spel finns det bättre alternativ.

AW

”Anders Bagge – vilket hundkaos” (Alga)

Ålder: 6+

Antal spelare: 2-4

Betyg: 4

Massor av hundar är på rymmen och du ska samla så många som möjligt i en hundgård. Barnen tyckte att det var både klurigt, roligt och varierande då man kunde stjäla från varandra och göra charader samtidigt som man fick svara på frågor om hundar. Uppskattat från samtliga.

AW

Musik i kubik (Wonderful times) 

Ålder: 15+

Antal spelare: 4-8

Betyg: 4

Ett underhållande musikspel där man ska svara på frågor, komma på låtar på olika ämnen och sätta ihop en så lång låttext man kan med hjälp av olika tärningssymboler. Oavsett om du är självutropad musikexpert eller inte så kan man delta, här sätter bara fantasin gränser.

AW

”Rackare 2” (Ninja print) 

Ålder: 15+

Antal spelare: 3-20

Betyg: 4

I det här spelet ska du bilda så roliga meningar som möjligt med hjälp av kort du har på handen. Höjer en varningens finger om att du inte ska vara pryd om du tänkt spela detta. Nivån är väldigt låg och efter att du vant dig vid detta så blir också stämningen runt bordet lika låg. Det går helt enkelt inte att hålla sig för skratt.

AW

”Sing sing” (Ninja print) 

Ålder: 10+

Antal spelare: 2-20

Betyg: 3

Kul spel i litet format. Älskar du musik och är en fena på låttexter så är detta spelet för dig. Men tro inte att det är enkelt bara för att du kan fortsättningen på textfrasen ”Sommaren är kort”. Det är många svåra låtar och textraderna kan vara mitt i en låt. Det hade lyft spelet om man hade kunnat få poäng för fler grejer, som låt och artist.

AW

Rackarunge (Ninja print) 

Ålder: 6+

Antal spelare: 3-20

Betyg: 3

Det här är den barnvänliga varianten av ”Rackare” men spelet går ut på samma princip – bilda så roliga meningar som möjligt. Och roligt blev det. Barnen tjöt av skratt och de yngsta utdelade högsta poäng. De äldre barnen upplevde att det var lite barnsligt och därför landade betyget på en trea.

AW

Fotbolls-MiG (M.I.G)

Ålder: 15+

Antal spelare: 2+

Betyg: 2

Mig-spel är ju praktiska eftersom du kan ta med dem överallt och är du fotbollsnörd är detta spelet för dig. Dock ska du vara extremt insatt i fotbollsvärlden för trots att en av speltestarna normalt briljerar med sina fotbollskunskaper så var många frågor för svåra. För en person som endast tittar på fotboll då Sverige spelar är loppet kört.

AW

Dont lose your cool (Hasbro) 

Ålder: 12+

Antal spelare: 2+

Betyg: 1

Spelet verkade superroligt men i verkligheten visade det sig vara rätt banalt och på gränsen till trist. Spelet går i korthet ut på att man har en pulsmätare på huvudet och man ska hålla sig kall medan motspelarna larvar sig på olika sätt, sjunger, leker zombie och stirrar. Det är kul en gång, men en gång är ingen gång.

AW

LÄS MER
Stort speltest inför julen: Så här bra är sällskapsspelen

Disney song challenge (Hasbro) 

Ålder: 10+

Antal spelare: 3+

Betyg: 2

I det här spelet sätts dina Disney-kunskaper på prov. Ni får se en bild från en Disneyfilm och den som först sjunger en sång från den filmen vinner poängen. Dock är reglerna luddiga och det uppstår diskussioner. Det står inte någonstans vilka filmer som är på kortet vilket hade varit kul. Men när ”Lejonkungen”-kortet dök upp höjdes stämningen.

AW

Name it (Peliko) 

Ålder: 8+ eller 15+

Antal spelare: 2-5

Betyg: 4

Innovativt och roligt spel där en automatisk spelledare räknar poäng, läser frågor och spelar upp ljudklipp. Här ska man vara snabb på knappen för att få svara och säger du fel svar får de andra poängen. Roliga kategorier, bonuspoäng och bonusfrågor tillför det lilla extra. Stort plus för att du kan välja svårighetsgrad på frågorna. Det enda man undrar är hur många gånger du kan spela innan samma frågor börjar dyka upp.

AW

Inte för en miljon (Tactic)

Ålder: 15 +

Antal spelare: 3-6

Betyg: Överkryssad glob

Gissa hur många kronor dina medspelare skulle kräva för att göra olika utmaningar, som att titta på nyheter eller läsa Svenska akademiens ordlista. Skulle inte spela det här spelet igen för en miljon kronor. Bränn det!

SH

Cheese please (Tactic)

Ålder: 7+

Antal spelare: 2-5

Betyg: 5

Spelet går ut på att man ska täcka så många möss som möjligt. Men man måste hela tiden vara på sin vakt och det händer ständigt saker. Ett spännande spel som passar både barn och vuxna. Utformningen, spelplanen och spelet var underhållande och trots att spelet tar tid tappade aldrig någon tålamodet.

SJF

På fem sekunder junior (ALF) 

Ålder: 6+

Antal spelare: 3-6

Betyg: 2

Snabbt spel där du ska plocka upp ett kort och inom fem sekunder säga tre saker enligt kortet, till exempel tre gula saker eller djur man kan se på zoo. Det låter kanske enkelt men det är svårare än man tror. Nackdelen med att det går fort är också att man knappt hinner börja spelet innan det är slut.

SJF

Ordpirater (Wow) 

Ålder: 7-12

Antal spelare: 2-4

Betyg: 4

Roligt spel som verkligen utvecklar ordförrådet. Det innehåller många komponenter som gör det kul och lärorikt för barnen. Ett plus för den dubbelsidiga spelplanen med olika svårighetsnivåer och att man fick skriva och sudda på spelplanen. Ibland tog det varje runda lite lång tid men överlag en positiv upplevelse.

SJF

Det stora djungelloppet (Tactic) 

Ålder: 5+

Antal spelare: 2-4

Betyg: 3

Här ska man ta sig igenom en rolig spelplan, som viks ihop och spelas i spelets ask, med tre olika djurfigurer. Det är ett snabbt och roligt spel om kapplöpning som passar både små och äldre barn. Ibland lite för enkelt och tyvärr blir det mindre intressant ju mer man spelar.

SJF

Bajsspelet (Nicotext) 

Ålder: 3+

Antal spelare: 2-8

Betyg: 1

Ett väldigt enkelt spel där du ska förflytta en bajskorv över spelplanen. Först i mål vinner. Tyvärr var det spelfigurerna som var roligast. Bajsspelet är överlag alldeles för ensidigt och saknar spänning.

SJF

Dunderklockanspelet (Kärnan) 

Ålder: 5+

Antal spelare: 2-4

Betyg: 4

Spelet bygger på filmen ”Bamse och dunderklockan” och eftersom barnen sett den blev det extra kul att spela. Samla frön och en vattenkanna på spelplanen och ta dig tillbaka till din hörna. Roligt spel med mycket spänning och saker som händer. Kan rekommenderas!

SJF

Wooop wooop (Peliko) 

Ålder: 4+

Antal spelare: 2-4

Betyg: 2

Ett memoryspel där ena halvan av spelplanen är stadsfigurer och andra halvan tjuvfigurer. Man ska kasta tärningar och utföra uppdrag genom att köra polisbil runt brickorna och samla figurer. Spelasken som förvandlades till en bil var roligaste momentet vilket inte är ett gott betyg till spelet.

SJF

”Lära mera bokstäver” (Kollektion Lilla A)

Ålder: 3+

Antal spelare: 2+

Betyg: 4

Ett korsordsspel där man ska fylla sin bricka med bokstäver. Brickorna finns i olika svårighetsgrader vilket gjorde att spelet passade alla i familjen. Ett lärorikt spel som förbättrade både ordkunskap, stavning och minne. Enda minuset var att bokstäverna var väldigt små och lätta att tappa bort.

SJF

”Dragon dance” (Peliko)

Ålder: 6+

Antal spelare: 2-5

Betyg: 3

Spelet går ut på att man ska sätta ihop en drake genom att sticka in kort in i varandra. Och det krävs en del skicklighet för att få ihop en stabil drake. Man kan också förstöra för motståndarna och fälla deras drake vilket de yngre barnen inte uppskattade. Den som byggt högsta draken vinner spelet.

SJF

”Cobra paw” (Martinex) 

Ålder: 6+

Antal spelare: 2-6

Betyg: 4

Kasta två tärningar med olika motiv och ta så snabbt som möjligt brickor från spelplanen med samma motiv. Enkelt och underhållande spel där alla spelar samtidigt. Ibland blev det hetsigt då alla kastade sig efter brickor men det var också en del av det roliga. Lätt att ta med på resa då förpackningen är liten.

SJF

”Go go eskimo” (Tactic) 

Ålder: 7+

Antal spelare: 2-6

Betyg: 2

Flytta äventyrare längs stigar och fånga fisk. Sen möts man på en marknad och ska ha försökt få ihop så många som möjligt av samma fisksort. Spelet involverar flera delar som brickor, kort, pengar, poäng vilket är varierande. Reglerna var dock otydliga och krångliga och vuxna fick läsa flera gånger för att förstå.

SJF

”Lek tafatt med mumin” (Mumin) 

Ålder: 4+

Antal spelare: 2-4

Betyg: 3

Här går det snabbt så det krävs bra fokus och snabba ryck. Du får brickor med muminfigurer och i en hög på bordet finns en kort med figurerna. Nu ska man på tid fördela korten på till sina brickor. Ett plus för de fina spelkorten, brickorna och poängstenarna. Minus för att det krävs platta batterier vilket inte alltid finns hemma.

SJF

”NummerNinja” (Wow) 

Ålder: 7+

Antal spelare: 2-4

Betyg: 3

Spelet går ut på att man ska svara på ninjautmaningar för att fånga utrustning. Utmaningarna består av matematikuppgifter där man ska räkna för att ta sig runt spelplanen. Tack vare olika svårighetsnivåer kunde alla vara med och det var väldigt lärorikt med kluriga uppgifter. Lite enformigt ibland om man är färre än tre.

SJF

”Magnetiskt bokstavsspel” (Clicko)

Ålder: 3+

Antal spelare: 2+

Betyg: 2

Dra ett kort med en bokstav och bygg bokstaven av en byggsats i trä med inbyggda magneter. Klarar man det vinner man ett stjärnkort och först till fem stjärnor vinner. Spelet passar för yngre barn och för de som är lite äldre blir det långtråkigt och enformigt. Borde har funnits flera svårighetsnivåer för mer spänning.

SJF

Ticket to ride – New York (Days of wonder)

Ålder: 8+

Antal spelare: 2–4

Betyg: 4

En ny version av det klassiska Ticket to ride. I stället för tåg är det taxibilar man använder för att bygga vägar och platsen är Manhattan. Den här versionen har med sig det positiva från originalspelet men är lite snabbare och mindre vilket uppskattas. Inte så nyskapande men ett gediget spelkoncept.

FT

The great tour: European cities (Tactic) 

Ålder: 8+

Antal spelare: 3–6

Betyg: 3

Spelskaparna har definitivt sneglat på Ticket to ride, men här ska man åka med buss genom Europa och det finns flera spelmoment. Även om man har spelat Ticket to ride känns reglerna rätt krångliga vid första anblick och spelet tar ett tag att komma in i. Men det finns potential och spelet är snyggt utformat. Panelen ställer sig dock frågande till att spelet ska vara från åtta år och uppåt, ingen åttaåring lär tycka att det är särskilt kul.

FT

Monopol – Cheaters edition (Hasbro) Bild finns

Ålder: 8+

Antal spelare: 2–6

Betyg: 4

Det mest klassiska av brädspel – men här SKA du fuska. På brädet ligger alltid fem kort med olika fusk du kan genomföra, om du lyckas utan att bli upptäckt får du en belöning. I spelet ingår också en handboja i plast som man ska låsas fast i när man sitter i fängelse, vilket panelen hade mycket kul åt. En rolig variant av Monopol med mycket nerv som funkar bäst i förfest-sammanhang.

FT

Spela mera: Vin (Nicotext)

Ålder: (ingen info)

Antal spelare: 2+

Betyg: 1

Ett i mängden av nishade frågespel som finns, som bara är frågor utskrivna på kort utan något mer avancerat spelmoment. Det känns fantasilöst och tråkigt. Ibland är åtminstone kortleken liten och smidig att till exempel ta med sig på resa, så är inte fallet här. Kan inte rekommenderas.

FT

Amnesia (Martinex) 

Ålder: 8+

Antal spelare: 1+

Betyg: 5

Här sätts minnet på prov när du ska upprepa en serie förflyttningar med en kub över en spelplan. Det är både roligare och svårare än det låter. Pluspoäng för att det är mångsidigt: Det här passar både på fest och hemma. Man kan spela på många olika sätt och till och med spela själv mot spelet. Kul hjärnträning!

FT

Century: Spice Road (Plan B Games)

Åder: 8+

Antal spelare: 2-6

Betyg: 3

En perfekt inkörsport till tyngre strategispel med sin okomplicerade och kortbaserade grund. Du är en köpman som bedriver byteshandel med kryddor och köper poäng med specifika kryddkombinationer. Enkla som avancerade strategier kan vara effektiva och ger spelet nerv. Avnjuts bäst med fler är tre spelare.

EG

0 – 100 (M.I.G )

 Ålder: 14+

Antal spelare: 2-6

Betyg: 4

Just när man tror att det inte går att göra något nytt på frågespel så dyker det här upp som en krokus i april. Oavsett om du är duktig eller har bristande kunskaper när det gäller allmänbildning så är det här ett mycket roligt spel, eftersom alla har chansen att vinna och det går snabbt att spela. Lätt att ta med sig överallt. Rekommenderar!

VK

Chowcrown (Hasbro) 

Ålder: 8+

Antal spelare: 2+

Betyg: 1

Ingen höjdare. Kronan man får med spelet är väldigt plastig, är obekväm och går lätt sönder. Snacks är även svårt att sätta fast på de platta plastgafflarna. Spelet är lite som hela havet stormar, fast med hetsätning istället för att hitta en plats att sitta på.

VK

Story chest (Tactic) 

Ålder: 7+

Antal spelare: 2-7

Betyg: 3

Det här spelet är rätt kul när man väl kommer in i det, men det är nog inte för de allra blygaste. Det gäller att vara snabb och bra på att improvisera. Reglerna var lite knepiga att förstå till en början. Bilderna var otroligt fina, men väldigt tunna, så det är lätt att de går sönder eller viker sig.

VK

Kivi shapes (Peliko) 

Ålder: 6+

Antal spelare: 2-4

Betyg: 3

Ett klassiskt strategispel med en liten twist. Här gällde det inte bara att hålla koll på sina egna stenar, utan även andras. Ett underhållande spel som gick ganska fort att spela. Det som var roligast var att det gick att blockera andras drag, men jag hade önskat en lite större spelplan.

VK

Azul (Plan B Games) 

Ålder: 8+

Antal spelare: 2-4

Betyg: 2

Spelet tog både lång tid att lära sig och lång tid att utföra. Det gäller att ha tålamod. Det var dock ett väldigt vackert spel med bra kvalité. Värt att nämna är att det finns många små bitar som kan vara lätta att tappa bort. Skulle tro att spelet passar de något äldre som har mer tålamod, men rekommenderar att pröva.

VK

Ninja rush (Tactic) 

Ålder: 7+

Antal spelare: 2-4

Betyg: 2

Det här är ett fartfyllt spel och det gäller att vara uppmärksam hela tiden. Det här är det som är roligt med spelet. Problemet är att det är lätt att göra fel och ibland svårt att märka det direkt, vilket kan påverka spelets utfall. Rekommenderas för de med barn som har svårt att sitta still (och gillar ninjor).

VK

Blindfolded twister (Hasbro)

Ålder: 8+

Antal spelare: 2+

Betyg: 2

Twister är ett spel många har vuxit upp med. Den här nya varianten gör det lite roligare. Med det sagt så är det precis som vanliga twister när man väl lärt sig var alla färgerna är någonstans. Det som gör det svårt och kan vara en nackdel är att man lätt kan komma åt andra spelare. Rekommenderas för den som vill blåsa nytt liv i en gammal favorit.

VK

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro