ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stort speltest inför julen: Så här bra är sällskapsspelen

Anneli Wikström · 13 Dec 2016
Uppdaterad 16 Dec 2016
Isabella Sandberg, 11, Emmy Hellum, 9, Kalle Sandberg, 13, och Jacob Öhman, 13, testade några av spelen i Metros stora speltest.

Isabella Sandberg, 11, Emmy Hellum, 9, Kalle Sandberg, 13, och Jacob Öhman, 13, testade några av spelen i Metros stora speltest. Foto: Anneli Wikström


Klassiker i upphottade versioner, populära tv-program i spelform och så massa nyheter. Metro har testat ett stort antal sällskapsspel inför julen och hittat både guldkorn och bottennapp.

klar

Artikellänk är kopierad

Betyg 5:

Ryktet går – After Dark (Wow)Från 18 år, rek pris 399 kronor, 4-6 spelareBetyg: 5Som viskleken fast man ritar och det uppstår både roliga missförstånd och feltolkningar. Spelet är för vuxna eftersom det innehåller en hel del snuskiga ord och det gör spelet extra roligt. Det blir väldigt många skratt! Extra plus för att spelet inte tar en evighet och för att många kan vara med och spela samtidigt.

Monpoly ultimate banking (Hasbro)Från 8 år, rek pris 479 kronor, 2-4 spelareBetyg: 5Alla gillar väl Monopol men det här är Monopol 2.0. Inga trassliga pengar att byta med varandra, allt finns på ditt bankkort och banken håller koll på allt från höjda hyror till vem som ska betala vad till vem. Här kan man bygga hus direkt och det går snabbt att gå från fastighetspamp till bankrutt.

Maze Race (Competo)Från 8 år, 2+spelareBetyg: 5Bygg en labyrint på tid, byt bana med din motståndare och tävla vem som snabbast kan föra en kula genom labyrinten. Det låter kanske simpelt och inte särskilt kul men ibland är det enkla det bästa. Kul och kreativt för alla åldrar, roligt tävlingsmoment och alla ville spela mer.

Betyg 4: 

Ryktet går 2.0 (Wow)Från 8 år, rek pris 399 kronor, 4-8 spelareBetyg: 4Här är familjeversionen av Ryktet går och även den är en höjdare. Det blir mycket skratt kring bordet då man missuppfattar varandras teckningar. Det faktum att alla spelar samtidigt och att det går relativt snabbt att spela lyfter upplevelsen. Vuxenversionen ger dock en extra twist och därav högre betyg.

Hjälp! (Kylskåpspoesi) Från 10 år, rek pris 300 kronor, 4-10 spelareRek pris: 349 kronorBetyg: 4Kul frågespel där man får möjlighet att ta hjälp av de andra spelarna om man inte kan svaret. Och som medspelare får man chans att briljera med sina kunskaper. Alla kan delta samtidigt och frågorna är på en bra nivå i svårighetsgrad. Reglerna är dock lite otydliga och fick modifieras lite under spelets gång.

TV-seriespelet (Nicotext)Från 15 år, rek pris 249 kronor, 3+ spelareBetyg: 4Är du tv-serienörd och har koll på både klassiker och nyheter så lär du älska det här spelet. Här bör du kunna allt från citat och årtal till detaljer som på vilket sätt olika karaktärer dog eller hur de är släkt med varandra. Gillar du inte tv-serier så säger det sig själv att detta inte är något för dig.

Vem Vet Mest? (Tactic)Från 15 år, rek pris 399 kronor, 2-8 spelareBetyg: 4Upplägget på spelet är ungefär som på det numera klassiska programmet på tv. Försök att hålla dina glödlampor tända genom att svara rätt på frågorna och på så sätt ta dig till final. Spelet går rätt snabbt, det är flera moment vilket gör det varierande. Minus för att det är extremt liten text på frågekorten och för att det är trist att åka ut i första omgången och inte få vara med mer.

När då då? (Egmont)Från 12 år, rek pris 499 kronor, 2-8 spelareBetyg: 4Sätt händelser, platser och personer i rätt tidsföljd. Roligt spel där man inte behöver kunna årtalen men däremot när det hände i förhållande till andra händelser. Spännande, kul och allmänbildande spel som dessutom inte tar en evighet att spela. Finns som resespel med många roliga ämnen. Det som drar ned poängen är att man kan vinna på att chansa.

Tyck Till! 
(Tactic)Från 8 år, rek pris 429 kronor, 3-6 spelareBetyg: 4Förknippa ett ord med en färg och försök gissa likadant som de andra. Ett snabbt och enkelt spel som är roligare ju fler man är. Alla spelar samtidigt och det blir många skratt då vissa ord skapar knasiga associationer. På minussidan är att alla ofta väljer olika färger då det är svårt att associera till en del ord och man då bara tar en färg för att säga något.

Det lilla tåget (Tactic)Från 4 år, rek pris 429 kronor, 2-4 spelareBetyg: 4Kul spel som var enkelt att spela. Det uppstod lite frågetecken kring reglerna som ibland var lite otydliga och fick modifieras under spelets gång. Det lilla tåget blev en riktig hit bland de små som älskade att köra runt med tåget och lockades av att allt var så färgglatt.

Ap- bingo (Egmont)Från 5 år, rek pris 249 kronor, 2-4 spelareBetyg: 4Spelet är väldigt enkelt att lära sig. Samla apor i rad på din bingobricka och få bingo med hjälp av färger som man plockar ur en påse. En extra rolig twist var att man kunde plocka bananer och bajshögar för att bland annat stoppa de andra spelarna från att vinna. Spelet gick snabbt att spela och bjöd på mycket skratt bland de som testade.

Mer eller mindre (Alf)Från 14 år, rek pris 399, 3-8 spelareBetyg: 4Vad är det längsta någon har hållit andan? Hur långt är det mellan två möbler i rummet där du sitter? Och är ditt svar mer eller mindre än det den första spelaren skrev? Mer eller mindre är ett kul spel där alla deltar samtidigt och ska gissa olika fakta och mått och komma närmast. Underhållande för alla åldrar.

Bamse och häxans dotter – Guldjaktenspelet (Egmont)Från 5 år, rek pris 249 kronor, 2-4 spelareBetyg: 4Mycket roligt spel som gick snabbt att spela. Enkel spelidé med figurer som barnen känner igen. Det var smart att man behövde dykarhjälm för att hämta guld på djupaste nivån, det gjorde att man behövde tänka strategiskt. Kul också att Krösus Sork fick vara med och sno åt sig guldklimpar och att Bamse kunde ta tillbaka alla på en gång. Det gjorde att vem som helst kunde vinna när som helst. Gick hem hos hela familjen och alla åldrar.

Cranium dark (Hasbro)Vuxen, rek pris 319 kronor, 3+ spelareBetyg: 4Få dina medspelare att förstå vilket ord du försöker beskriva genom att antingen spela upp en charad, skulptera med lera eller rita – medan du låtsas vara en zombie, klättrar uppför ett oändligt rep eller har någon i knät. Uppdragen som ska göras samtidigt som ordet förklaras framkallar massor av skratt. Man hade gärna önskat fler galna uppdrag. På det stora hela ett väldigt underhållande spel!

Pettson och Findus – Stora sakletarspelet (Alga)Från 5 år, rek pris 259 kronor, 2-4 spelareBetyg: 4Lite otydliga regler med vad man skulle göra med brickor och täckbrickor men när man väl hade listat ut det var spelet riktigt roligt. De små barnen tyckte det var skoj att försöka lista ut vad man kunde behöva på de olika uppdragen och att försöka memorera sakerna på sina brickor när de fick vända och titta. Bra med tydliga fack i kartongen till de olika delarna, men varför inte göra fack så att alla saker får plats i dem?

Betyg 3: 

Säg samma (Kylskåpspoesi) Rek pris: 219 kronorBetyg: 3Lättsamt och ganska kul spel där man helt enkelt ska säga samma som de andra spelarna. En glass, en bil, något man kan äta med sked. Ju fler som säger samma sak desto fler poäng får man. Det finns också en twist på spelet där man ska säga samma som den som läser kortet. Testgruppen ser potential att förvandla spelet till ett partyspel.

Röda tråden världen (Nicotext)Från 10 år, rek pris 149 kronor, 2+ spelare.Betyg: 3Spel i litet format som är enkelt att plocka med sig. Kul upplägg med ledtrådar där man får fler poäng ju tidigare man svarar. Du bör ju dock gilla geografi för att falla för det här spelet vilket förstås inte alla gör.

Rappa På! 
(Tactic)Från 8 år, rek pris 429 kronor, 3-6 spelareBetyg: 3Försök pricka in tio ord som relaterar till ämnet på ditt kort på tid. Ett enkelt och underhållande spel som går snabbt att spela – ibland lite för snabbt. Är du den som ska hinna med att rätta de ord som sägs gäller det att hänga med. Roliga kategorier och kul att spela i lag. Det är dock inte så mycket variation så i längden tröttnar man lite.

Otrio (Marbles)Från 8 år, 2-4 spelareBetyg: 3Klassikern tre i rad men på ett helt nytt sätt. Här kan du lägga dina ringar i storleksordning, på höjden eller i samma storlek. Ha koll på dina motspelares drag för innan du hinner blinka är någon ett drag från att vinna. Strategiskt och smart spel med väldigt snygg spelplan.

Fashion show (Martinex)Från 6 år, rek pris 260 kronor, 2+ spelareBetyg: 3Spel där man med hjälp av en tärning får olika kombinationer av mönster som man sedan ska klä sina dockor i genom att hitta exakt samma mönsterkombination på spelplanen. Barnen i testpanelen gillade att de fick tänka snabbt och att det var hjärngympa. Men i längden blev det lite långtråkigt då det inte händer mycket mer än att man ska hitta mönster.

Ritjakten (Ninja Print)Från 5 år, rek pris 400 kronor, 2-6 spelareBetyg 3Ett riktigt snyggt spel. Känslan när man öppnar kartongen är påkostad, fantasifull och lyxig, vilket känns extra kul eftersom det här klassiska rita-och-gissa-spelet passar lika bra på förfesten som hos barnfamiljen. Spelets fördel är att det är okomplicerat och går fort att spela, vilket gör att man alltid har tid för en runda till när man väl spelar. Men där ligger också spelets nackdel för oss vuxna, man längtar inte riktigt efter att plocka fram just det här spelet när det finns andra med mer innehåll.

High concept (Ninja print)Från 12 år, rek pris 400 kronor, 2-6 spelareBetyg: 3Ett snyggt spel och en bra idé men det blir lite krångligt. Spelet är uppdelat i två delar där ena delen går ut på att gissa vilken film det är genom att höra dess pitch. Den biten är väldigt rolig. Sen ska man pitcha sina egna filmer genom olika kort med färdiga meningar. Mindre lyckat. Spelet tar lite lång tid att spela och till slut blir pitcharna mer jobbiga än roliga.

Piratjakten (Wow)Från 4 år, rek pris 279 kronor, spelare 1-6Betyg: 3Att spelplanen är uppbyggd som ett stort skepp med detaljer som fängelsehåla, planka och skattkammare gör att det känns lite extra spännande. Att man ska samla olika markörer som i ”Försvunna diamanten” är roligt och saker som att hamna på plankan är spänningshöjande. Men entusiasmen i spelet försvinner lite under spelets gång, detaljer i reglerna är otydliga och det blir aldrig bättre än bra.

Place 2.0 (Martinex)Från 15 år, rek pris 375 kronor, 2 + spelareBetyg: 3Allmänbildande spel där dina geografikunskaper sätts på prov plus att du ska komma ihåg korten som lästs upp, som i Memory. Förutom detta ska du också svara på frågor. Det är många moment och det känns nästan omöjligt till en början men det blir bättre och till sist blir det ganska roligt.

Kivi (Martinex)Från 8 år, rek pris 199 kronor, 2-4 spelareBetyg: 3Kul strategispelare som roade alla åldrar i speltestgruppen. Ett tärningsspel som påminner om Yatzy men det är mycket roligare och intressantare än det klassiska tärningsspelet. I Kivi krävs mer strategi då du ska lyckas lägga stenar i så långa kedjor som möjligt på spelplanen. Väldigt nära att få en fyra.

Med andra ord (Alf)Från 10 år, rek pris 449 kronor, 4-8 spelareBetyg: 3Förklara ett ord utan att säga delar av ordet som står på brickan. Ett stort plus att det finns hur många ord som helst. Det ger bra variation på spelet och det är kul med både kändisar och ord som ska förklaras. Det finns banditer som kan stjäla dina insamlade poäng vilket gör det hela lite extra roligt.

Speak out (Hasbro)Från 16 år, rek pris 314 kronor, 2-5 spelareBetyg: 3Det här spelet är otroligt roligt till en början. Vi skrattade så tårarna rann. Med en plastställning i munnen som dels gör att du inte ser klok ut utan också så du inte kan prata ska du läsa meningar på ett kort. De andra ska gissa vad du säger. Dock blir det mindre och mindre roligt eftersom man vänjer sig. Sen är det väldigt konstigt att spelet är för fem spelare och inte sex stycken eftersom man ska vara i lag.

Memento XL (Alga)Från 3 år, rek pris 149 kronor, 2-6 spelareBetyg: 3Memory i jätteformat som enligt kartongen kan spelas både ute och inne. Men om man ska kunna spela det ute i trädgården utan att vara rädd för fukt eller regn så vore det bra med brickor i tåligare material. Inomhus fungerar det dock utmärkt. Underhållande men inte mycket mer.

Frågespelet om Sverige (Tactic)Från 12 år, rek pris 399 kronor, 2-6 spelareBetyg: 3Frågespel där alla är med och spelar samtidigt. Frågorna har kategorier som historia, geografi och kultur och den gemensamma nämnaren är förstås Sverige. Det var kul att alla vände upp sina svar samtidigt och spelet är riktat till hela familjen. Det var svårt att komma ihåg fyra svarsalternativ vilket gjorde att alla frågor fick läsas flera gånger och det saknades en smart twist.

TP 2000s edition game (Hasbro)Från 16 år, rek pris 439 kronor, 2-6 spelareBetyg: 3Nackdelen med TP tycker jag är att det tar en evighet att spela. Dock var detta TP roligare än vad det brukar vara då det var uppdaterat med nutida frågor. Det var också en rolig twist att man kunde välja att de andra medspelarna skulle svara på frågorna och om de svarade fel så vann man själv en tårtbit.

Betyg: 2

Tribalance triominos (Alga)Från 6 år, rek pris 259 kronor, spelare 2-3Betyg: 2Det ser inte så kul ut vid första anblick men det är roligare än det verkar. Här krävs balanssinne för att lägga ut så höga siffror som möjligt utan att den gungande spelplanen ska vicka. Testpanelen hade önskat ett större bräde och fler möjligheter att lägga. Nu tog det slut när man just hade kommit in i spelet.

Mästarnas mästare (Alga)Från 10 år, rek pris ??, 3-6 spelareBetyg: 2Vi var såååå taggade på detta och då blev det extra stor besvikelse då det inte var så kul som vi tänkt oss. Jag förstår att det är svårt att få till ett riktigt bra brädspel av succéprogrammet men att knyta knopar och lägga siffror i ordning var ingen höjdare. Mer fysiska utmaningar som man faktiskt skulle utföra eller kluriga gåtor hade varit ett sätt att göra det mer spännande.

Resan (Alga)Från 5+ år, rek pris 229 kronor, 2-4 spelareBetyg: 2I resan åker man runt i Norden med flyg, cykel, tåg, buss och båt och lär sig om olika städer. Man plockade kort med olika motiv och fick resa efter dem. Det var kul med lite information om de olika länderna man hamnade på – man lärde sig även att säga ”hej då” på de olika språken. Ett minus att det var ganska svårt att förstå spelet för de mindre barnen.

Betyg 1: 

Labyrint (Martinex)Från 6+ år, rek pris 299 kronor, 2-4 spelareBetyg: 1Barnen var väldigt peppade på att få utmanas och riskeras att bli slajmade av Taurus i spelversionen av det populära tv-programmet ”Labyrint”. Men vi har sällan skådat så oklara regler. Det krävs en vuxen i närheten för att någon ska förstå något av reglerna och knappt då fick vi klarhet. Till sist spelade de utan att riktigt ha förstått hur man skulle göra och de tröttnade rätt snabbt. Klara förbättringsmöjligheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro