ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stort svinn i matbutikerna – mat ratas redan innan den ska säljas

Ulrica Widsell · 24 Okt 2013
Uppdaterad 24 Okt 2013

Tonvis med mat slängs i livsmedelsbutikerna. Mest slängs frukt och grönt. Otippat skippas det mesta redan innan det kommit ut i butikshyllorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Mycket mat och grönsaker slängs redan innan de når så här långt. Enligt en ny uppskattning från Sveriges lantbruksuniversitet slängs 125 000 ton mat i svenska butiker varje år.
Mycket mat och grönsaker slängs redan innan de når så här långt. Enligt en ny uppskattning från Sveriges lantbruksuniversitet slängs 125 000 ton mat i svenska butiker varje år.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt en uppskattning som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU, i Uppsala gjort slängs eller reklameras 125 000 ton mat i svenska butiker varje år. Forskarna har undersökt matsvinnet i sex livsmedelsbutiker i en lågpriskedja.

– Tittar man på mängden så är det allra mest frukt och grönt som nobbas redan i dörren. Mycket reklameras när det kommer till butiken, säger Ingrid Strid, forskare på SLU som jobbar med i forskningsprojektet.

Hon har framför allt utrett hur matsvinnet påverkar miljön.

– Kött har större klimatpåverkan än frukt och grönt och köttsvinn är mer miljöbelastande, säger hon.

Butikerna skulle kunna minska svinnet, menar Ingrid Strid.

– Kött som närmar sig bäst före-datum skulle kunna frysas i stället för att slängas. Det kan säljas på andra hands-marknad till restauranger till exempel som är vana att hantera kött, säger Ingrid Strid.

Köttfärs skulle kunna säljas fryst i butikerna istället för kyld och butikerna borde kunna minska reklamationerna av frukt och grönt. Det är några av förslagen från forskarna.

– I de sex butiker vi undersökte varierade andelen reklamationer mellan 2,3 och 4,2 procent av mängden frukt och grönt, berättar Ingrid Strid.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro