ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stort test: Så bra är nya Iphone 6 – Metro testar 10 000-kronorsmobilen

Aron Andersson · 27 Sep 2014
Uppdaterad 16 Jan 2017
Lillebror Iphone 6 och storebror Iphone 6 Plus finns nu i svenska butiker. Men efterfrågan är stor.

Lillebror Iphone 6 och storebror Iphone 6 Plus finns nu i svenska butiker. Men efterfrågan är stor. Foto: Fredrik Tideman


Värstingmodellen av Iphone 6 Plus kostar 9 395 kronor, bara några hundralappar från 10 000. Är den värd så mycket pengar? Metro har testat både storebror och lillebror Iphone.

klar

Artikellänk är kopierad

Båda modellerna har större skärm än föregångaren, vilket för tillfället ställer till det för appar som inte anpassats. De blir suddiga.
Båda modellerna har större skärm än föregångaren, vilket för tillfället ställer till det för appar som inte anpassats. De blir suddiga.Foto: Aron Andersson
Design är fortsatt en av Apples styrkor och Iphone 6 är inte riktigt lik någon annan mobil på marknaden.
Design är fortsatt en av Apples styrkor och Iphone 6 är inte riktigt lik någon annan mobil på marknaden.Foto: Aron Andersson
Kameran sticker ut något på baksidan av telefonen.
Kameran sticker ut något på baksidan av telefonen.Foto: Aron Andersson
Iphone 6 Plus har fått ett nytt, utökat landskapsläge, som även har specialanpassade appar som då kan visa ytterligare information.
Iphone 6 Plus har fått ett nytt, utökat landskapsläge, som även har specialanpassade appar som då kan visa ytterligare information.Foto: Aron Andersson

Men herregud, vem vill betala 10 000 kronor för en Iphone?

Den billigaste modellen kostar ”bara” 6 395 kronor, så visst, det är inga budgettelefoner det handlar om direkt. För runt 10 000 kronor får du en Imac, en Macbook Air eller till och med en Macbook Pro. Mobilen är alltså uppe i samma prisklass som rätt högpresterande datorer.

Är mobilerna verkligen värda så mycket?

Om du frågar de miljoner kunder som redan köpt dem, så ja.

Varför inte bara köpa en billigare Android-mobil?

Det snabba svaret: design. Iphone 6 må vara den fulaste Iphone-modellen på länge, med gräsliga antenner på baksidan, men den är något helt annat än alla andra mobiler på marknaden. Den känns inte som en mobiltelefon. Den känns som något annat. Den känns lite lyxigare, lite bättre (och ja, lite, lite ful).

Men jag har läst att Android-mobiler haft samma, och bättre, funktioner länge?

Låt oss vara tydliga på en punkt. Den som drar fram argument om att NFC (en ny funktion i Applevärlden) funnits länge till Android eller att stora skärmar är gammalt, och som hånfullt gratulerar Iphoneanvändare för att de äntligen kan använda widgetar. Den personen har inte förstått någonting. Apples styrka har alltid varit paketering, och användarvänlighet. Det är inte så viktigt att vara först med allt, som att vara bäst.

Vad är viktigaste nyheterna här?

De större skärmarna är så klart största förändringen. Förutom att det innebär ett nytt landskapsläge för Iphone 6 Plus innebär det också ett än så länge rätt klumpigt gränssnitt. Alla appar är inte anpassade till den nya upplösningen och skärmstorleken. Alltså blir de lätt suddiga och förstorade. (Jämför exempelvis tangentbordet i Facebook Messenger-appen med tangentbordet i den inbyggda meddelande-appen). Det är småtrist, men kommer så klart bli bättre med tiden.

Finns det fler nyheter än större skärm?

De flesta nyheter sitter i det uppdaterade operativsystemet, IOS 8. Men dessa nyheter är tillgängliga för alla som har Iphone 4S och framåt, alltså inte unika för Iphone 6. Annars har kamerorna fått ett extra kraftfullt slowmotion-läge. Hur mycket jag än personligen älskar denna funktion så kan jag omöjligt kalla den livsviktig.

Livsviktig är däremot batteritiden, hur är den?

Dessvärre är det för tidigt att komma med några slutgiltiga omdömen i den frågan. Inte minst med tanke på att batteritiden ofta försämras efter en tids användning. Än så länge uppför den sig lika bra som sin föregångare, ja lite bättre till och med.

Men skulle det inte gå att betala med mobilen på något skitsmidigt vis?

Dessvärre är det samma saga som alltid med Iphone. Vi svenska användare får helt enkelt vänta på denna funktion, om den kommer till Sverige alls. Detsamma gällde när Iphone fick 4G och sedan röstassistenten Siri (som ännu inte finns på svenska). Vi är helt enkelt inte tillräckligt viktiga.

Iphone 6 eller Iphone 6 Plus?

Det beror på hur stora händer du har. Och de får vara rätt stora för att du ska trivas med Plus-modellen. Å andra sidan är den faktiskt värstingen i sammanhanget med några extra funktioner (som landskapsläge och optisk bildstabilisator). Men Iphone 6 passar för de allra flesta.

I en mening?

En fantastisk, om än lite ful, mobil.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro