ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stort tillslag mot privata systembolag” – tusentals liter öl och sprit i beslag

Filip Joelsson · 19 Sep 2018
Uppdaterad 19 Sep 2018
Över 4000 liter öl och 338 liter sprit har beslagtagits på tre veckor. Bilden är en arkivbild och har inget med aktuellt beslag att göra.

Över 4000 liter öl och 338 liter sprit har beslagtagits på tre veckor. Bilden är en arkivbild och har inget med aktuellt beslag att göra. Foto: IBL


När polisen i Skåne försökte få bukt med illegal försäljning av sprit och droger hittade de flera "privata Systembolag" där människor förvarade och sålde tusentals liter öl, vin och sprit.

klar

Artikellänk är kopierad

Insatsen har pågått i tre veckor och är ett samverkansprojekt mellan ett tjugotal poliser,tullverket och andra aktörer. Syftet är att komma åt brottsligheten i stora delar av Skåne på bred front.

– Tanken med insatsen är bland annat att slå hål på de kriminellas inkomstkällor vad gäller allt från försäljning av sprit, tobak och droger, men också genom bidragsfusk, säger en områdespolis i nordvästra Skåne som varit med och drivit insatserna, och som vill vara anonym.

Över 4000 liter öl i beslag

Under insatsen har polisen bland annat stängt ned ett antal ”privata systembolag” – försäljningsplatser där personer illegalt säljer importerat sprit – och på tre veckor har 4279 liter öl, 878 liter vin samt 338 liter sprit beslagtagits.

Vid sidan om spriten har polisen även tagit 114 000 cigaretter och 34 kilo råtobak i beslag, samt mindre mängder amfetamin, hasch och kokain.

Tillslagen mot de ”privata systembolagen”, som polisen valt att kalla dem, har bland annat skett via samverkan med tullen och genom spaning.

– Det kan handla om bilar som går över sundet (Öresund, reds anm.) frekvent och som blir ett underättelseuppslag till oss, vilket i sin tur leder till en kontroll senare.

– Ibland står vi och spanar civilt vid en adress som vi fått tips om, och ibland trillar vi helt enkelt över en försäljningplats av en händelse, säger polisen.

Tullen larmar: Kan inte stoppa flödet av knark och vapen

Flera gripna

Sex personer har gripits under de tre veckor som insatsen pågått.

– I regel kan man väl säga att det sällan är privatpersoner som bara driver försäljning av antingen tobak, alkohol eller narkotika. Allt hänger ihop. Tidigare har vi kanske haft de mer etablerade mc-gängen, men idag handlar det också om löst sammansatta nätverk. Känslan är att de privata systembolagen är en del av något större, säger områdespolisen.

pil
Fakta: urval av beslag under insatsen

4279,49 liter öl878,8 liter vin338,75 liter sprit114 084 st cigaretter34,15 kg Råtobak816 gram amfetamin45 st tabletter61 gram hasch1 gram kokain

Antal gripna: 6

Källa: Källa: Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro