ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stort tillslag mot terrorgruppen IS finansiärer i Sverige

Metro / TT · 17 Feb 2015
Uppdaterad 17 Feb 2015
Odaterad bild av IS-krigare inne i Kobani, enligt företrädare för Islamiska staten.

Odaterad bild av IS-krigare inne i Kobani, enligt företrädare för Islamiska staten. Foto: AP Photo/Raqqa Media Office


Svenska myndigheter har slagit till mot misstänkta finansiärer av terrorgruppen IS, rapporterar Dagens nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett stort och välplanerat tillslag har gjorts mot flera personer som misstänks för ekonomisk brottslighet och ska enligt källor till DN ha skickat vinsterna från den verksamheten till Islamiska staten i Syrien.

Enligt TT uppger Ekobrottsmyndigheten att misstankarna omfattar sex bolag där bokföringsbrott ska ha begåtts och i ett fall är företaget även misstänkt för grovt skattebrott.

De fyra misstänkta är alla bosatta i olika Stockholmsförorter. En 51-årig man är är misstänkt för grova bokföringsbrott och grova skattebrott. Samma misstankar riktas mot en 34-årig man. De övriga misstänkta, en man och en kvinna, är enligt TT drygt 30 år gamla och misstänks för medhjälp till samma brott.

Enligt terroristexperten Magnus Norell som TT talat med kan det röra sig om personer med anknytning till de penningöverföringsföretag som har kontor i många svenska förorter.

- Det kan vara legitima företag som för över pengar från Sverige till Mellanöstern och väl där nere försvinner pengarna till terrorgrupper. Det är ett ganska vanligt sätt att sköta det hela på och det är väldigt svårt att övervaka, säger han.

De här företagen är ofta kunder hos de etablerade bankerna och de har i sin tur fått hårdare krav på sig att kontrollera vem som är slutkund, påpekar han.

Exakt hur mycket pengar som kan gå den här vägen till terrororganisationer är av förklarliga skäl svårt att veta, påpekar Magnus Norell.

- Det handlar om åtskilliga miljoner per år, bara från Sverige. Men av uppenbara skäl är folk ganska ovilliga att prata om det här.

IS har fått ekonomsikt stöd välvilligt inställda och ekonomiskt starka grupper i Mellanöstern, men de källorna kan ha minskat på senare tid.

- En del länder i Mellanöstern har stramat upp det här ganska ordentligt och IS ses nu som ett allt större hot. Europeiska och amerikanska banker och lagstiftare har också blivit tuffare. I samband med det har stödet från privatpersoner blivit allt viktigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro / TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro