ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOSID 6": Rainers sätt att jobba är som psykoanalys"

Stockholm andreas viklund · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När Ulric Jansson började i andra klass Lundaskolan i Jordbro fanns där en man med en kamera. Bakom linsen stod dokumentärfilmaren Rainer Hartleb som har kommit att följa klassen under snart 35 år. På fredag har film nummer sex i serien om barnen i Jordbro, Alla mår bra" premiär på bio. Metro träffade Ulric Jansson för ett samtal om vad ”Jordbrosviten” egentligen handlar om.

* Hur har det varit att växa upp som ett av ”Jordbrobarnen”? – Det var så klart jättespännade de första gångerna de var där med kameran, men efter ett tag försvann det. De var ju där jämt, det blev en del av skolan.

* Hur står det till med klassen? ** – Ingen aning, faktiskt. Jag vet att det är jättetråkigt men jag har ingen kontakt med dem. Jag har aldrig haft så mycket gemensamt med dem.

* Vad har filmerna betytt för Jordbro? ** – Jag tror inte att filmerna har betytt någonting för Jordbro. Däremot så är de ett historiskt dokument. Kanske kan det vara så att filmerna ses som någon form av utbildningsmaterial i framtiden, att man ska inte utsätta dem för det här.

* Vad ska man inte utsätta dem för? ** – Om man ska vara lite pragmatisk så är det så att folk i Jordbro inte röstar och därför finns det inget politiskt intresse att göra någonting. Bara en så sak att när jag jobbade där så hade jag färskt bröd i ICA-butiken där jag bor, men i ICA-butiken i Jordbro fanns det aldrig. Och när jag frågade så sa de bara att ”det är ingen som bryr sig”. Och det är på nåt så det är, inte bara i Jordbro utan på en massa liknande platser.

* Vilken relation har du till Jordbro? ** – Den är väl lite problematisk. Jag hade en rätt tuff uppväxt, vilket har inneburit att jag har fått begrava väldigt många vänner, samtidigt som jag jobbat som speciallärare och inom socialtjänsten i Jordbro. Men jag hyser en stor kärlek till Jordbro och de som bor där.

* Vad symboliserar ”Jordbrosviten för dig”? ** – Jag tycker att det i mångt och mycket står för nedmonteringen av det gamla arbetande Sverige. På den tiden hade Jordbro Sveriges största industriområde, idag jobbar det väl 30 tekniker där. Det har blivit väldigt tyst i Jordbro.

* Men drömmen om miljonprojektet som lösningen på alla problem? ** – Någonstans är det ju så att man måste inse att jobb är en förutsättning för att det ska fungera. Sen kanske det är meningen att samhällen ska dö, men då måste man kanske ”put them to slep” och inte bara låta dem självdö.

* Hur har filmerna påverkat ditt liv då? ** – Det är svårt att sätta fingret på, men Rainers sätt att arbeta på kan ju på sätt och vis liknas vid psykoanalys. Han sätter igång en kamera och så väntar på att du ska börja prata. Och det där har nog fått mig att bli väldigt självrannsakande. Han vill vara flugan på väggen som inte påverkar vårt liv, men i mitt fall så har det påverkat ganska rejält. Det satte igång processer, till exempel att jag vågade ta mig därifrån.

* Hur känns det att ha sin uppväxt dokumenterad på det här sättet? ** – Det ger en unika möjligheter att inse vilken pajas man var som liten. Någonstans så är det ju fascinerande att se hur fantastiskt allvetande man tyckte att man var när man var 15 år. Det är helt galet, vilket litet kräk jag var.

Andreas Viklund

Fakta: Ulric Jansson Ålder: 41 år. Bor: Södermalm, Stockholm Yrke Projektledare Fotbollsalliansen på på Fryshuset Aktuell: Medverkar i dokumentären ”Alla mår bra”, film nummer sex i Jordbrosviten.

Fakta: Jordbro * Jordbro byggdes under 1960-70-talet och är ett miljonprogramsområde. * I Jordbro bor i dag cirka 10 000 personer. * En tredjedel av Jordbroborna är under 19 år. * I centrala Jordbro är fördelningen svenskar-invandrare ungefär 50-50. Fakta: jordbro.se

Jordbrosviten: ”Barnen från Jordbro” och ”Leva i Jordbro” (1972-81), ”Tillbaka till Jordbro” (1987), ”Det var en gång en liten flicka” (1992), ”En pizza i Jordbro” (1994) och ”Alla mår bra” (2006).

Bildtext (klassfoto): – Jag tror att det kan vara jag som försöker gömma bakom blomman på första raden. Jag kan inte komma på vem det annars skulle vara, säger Ulrick om det gamla gruppfotot från Lundaskolan.

OBS!!! Använd inte bilden på de tre kidsen, ingen av dem är Ulric.

-------------------------- ALLA MÅR BRA I JORDBRO Rainer Hartleb började följa klass 1D på Lundaskolan i Stockholmsförorten Jordbro 1972. Tanken var att göra en dokumentärfilm om ett gäng ungars väg genom grundskolan och hur det var att växa upp i ett miljonprograms¬område. Men med tiden växte projektet och på fredag har den sjätte filmen i ”Jordbrosviten” premiär. Och fokus har allt mer flytta från Jordbro till hur livet artat sig för de nu snart medelålders personerna. – Jag hade bara tänkt göra en film ”tio år senare” för att se vad som hänt med dem, men det gick inte. Ju mer jag pratade med dem desto fler minnesbilder dök upp och så började jag gräva i arkiven, säger Rainer Hartleb. Tre års intervjuande och arkivgrävande senare får vi följa 14 personer med det gemensamt att de alla en gång gick i samma klass och bodde på samma plats. – För mig är det en upptäcktsresa, men man kan säga att det är en sammanfattning snarare än en fortsättning. Och även om titeln ”Alla mår bra” antyder en samling sorglösa levnadsöden, är filmen fylld av krossade drömmar sorg. – Ja, även om det bitvis är en film om smärta så handlar det ändå om att man kan övervinna det mörka och destruktiva.

Andreas Viklund

Lift outs: ”Alla mår bra” har premiär på fredag.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm andreas viklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro