ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOSPO EM i rutan

Stockholm Anders Göransson · 4 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

TV4 och Canal Digital brädade SVT i kampen om att få sända fotbolls-EM 2008. Det betyder att ett dussintal av EM-matcherna bara kommer att kunna ses av betalkunder.

Uppgörelsen blev klar i går morse sedan bolaget Sportfive accepterat ett gemensamt bud från TV4, Canal Digital, norska TV2 och TV2 i Danmark. Minst 19 av de 31 EM-matcherna kommer att sändas i TV4, bland annat följande godbitar: + Samtliga Sveriges matcher - om nu landslaget kvalificerar sig, vilket verkar troligt efter fyra raka vinster i inledningen av kvalet. + Öppningsmatchen + Samtliga kvartsfinaler och semifinaler + EM-finalen – Det är strategiskt viktigt att vi nu säkrat att majoriteten av EM-matcherna kan ses av samtliga svenska tittare, säger TV4:s vd Jan Scherman. Men för de fotbollsentusiaster som vill se varje sekund av EM måste alltså betala extra för det. Canal Digital sänder samtliga 31 matcher i HDTV-format på en särskild kanalplats för sina satellitkunder. För att se dem behövs, förutom abonnemang, en särskild digitalbox och en HD-klar platt-tv. Ett annat alternativ är att hitta en krog som visar matcherna. Canal Digital och TV4 har också rättigheterna att sälja matcherna vidare för offentlig visning. SVT hade inte råd att matcha de kommersiella kanalernas bud och missar nu för första gången ett stort fotbollsmästerskap. – Självklart är det en besvikelse, säger SVT-Sportens chef Albert Svanberg till TT. Enligt honom betyder detta inte att SVT missar även framtida mästerskapssändningar. - Vi har levt under tuff konkurrens i 15 års tid, så det här är inget nytt. Vi ska naturligtvis jobba för att ha ett riktigt starkt utbud framöver också, och vi har bland annat säkrat fotbolls-VM fram till 2014. Nu måste vi se över hur vi ska stärka vår fotbollsbevakning på annat sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro