ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOUTR Hemafruar

Stockholm Patrick Ekstrand · 9 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Amerikanska hemmafruar borde tjäna 82 000 kronor i månaden - det är i alla fall vad de skulle tjäna om de gjorde samma jobb utanför hemmet, visar en studie som Salary.com har gjort. Hemmafruar har nämligen flera arbetsuppgifter, bland annat städare, dagbarnvårdare och kock. I och med att nya sysslor har lagts till i år, bland annat psykolog och datoroperatör, har deras teoretiska årslön stigit med 2 650 dollar (drygt 19 000 kronor) sedan förra året.

Deras nya "årslön" bör därför vara drygt 134 000 dollar, eller 980 000 kronor, menar Salary.com

Tankesmedjan Agoras chef Anna Thoursie, som fram till nyligen var ekonom på LO och som har skrivit boken ”Varför tjänar kvinnor mindre? Handbok i lönediskriminering”, vill inte uttala sig om hur arbetet som de få hemmafruar som fortfarande finns i Sverige ska värderas. - Jag har ingen uppfattning om det. Du jämför dessutom två helt olika arbetsmarknader.

- Vi har inga hemmafruar i Sverige, inte på samma sätt som i USA. Hemmafruar förekom till början av 1980-talet, men i dag arbetar de allra flesta kvinnorna i Sverige, säger Thoursie som på 1990-talet bidrog med arbete till Kvinnomaktsutredningen. Det gjorde även Anita Nyberg, som numera forskar på Arbetslivsinstitutet. Hon håller med om att det inte finns särskilt många hemmafruar i dagens Sverige men anser att man bör diskutera hur olika sorters arbete värderas. - Det utförs oerhört mycket oavlönat arbete, främst av kvinnor. Vi använder lika mycket tid till oavlönat arbete som till avlönat. Det är en stor sektor.

Nyberg säger att det har gjorts försök att sätta ett teoretiskt värde på arbete som utförs i svenska hem, särskilt efter att FN:s kvinnokommission 1995 antog ett förslag om att synliggöra kvinnors oavlönade arbete. Ett sådant försök gjordes till och med i finansplanen för 2001.

- Problemet är att olika jobb som utförs i hemmet är olika mycket värda. Män ägnar mycket av sin tid åt underhåll och reparationer och om deras arbete var värt en hantverkarlön skulle löneskillnaden mellan kvinnor och män öka.

Men Nyberg säger det finns ett annat sätt att räkna som dessutom är mycket lättare. - Jag tycker att man ska se på tidsanvändningen.

Som man säger, "tid är pengar".

Statistiska centralbyråns tidsanvändningsundersökning från 2000/2001 visar att kvinnor lägger ned drygt två timmar om dagen - dubbelt så mycket tid som män - på att laga mat, diska, städa, tvätta och andra sysslor i hemmet.

Källa: SCB

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro