ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOUTR presidentkandidater

Stockholm Anders Göransson · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De hetaste kandidaterna just nu:

Demokraterna

+ Hillary Clinton 59-årig senator i New York sedan 2000, tidigare advokat. Hustru till USA:s förre president Bill Clinton. Har gjort sig känd för engagemang i bland annat sociala frågor och sjukvårdsfrågor och anses tillhöra det demokratiska partiets vänsterflygel.

FÖR Är redan en av USA:s mest kända personer. Stor politisk erfarenhet. Har ett oslagbart kontaktnät, inte minst med hjälp av maken, och har bäst möjligheter av alla kandidater att samla in kampanjmedel. Är mycket populär i stora delar av det demokratiska partiet. Delar av väljarkåren kan rösta på henne just för att hon är kvinna.

MOT Inställningen till det allt mer impopulära Irakkriget. Hon röstade för det när krigsresolutionen var uppe i senaten hösten 2002, även om hon kritiserat hanteringen av Irakfrågan sedan dess. Kopplingen till maken Bill kan leda till att gamla skandaler från dennes presidenttid dras upp på nytt och missgynnar henne. Omkring var tionde amerikan kan inte, enligt undersökningar, tänka sig en kvinna som president. -------------

Barack Obama 45-årig senator i Illinois - det senaste stjärnskottet i amerikansk politik. En svart ledare som inte har sina rötter i 1960-talets medborgarrättsrörelse, utan snarare speglar dagens blandade USA. Pappan är från Kenya och mamman är vit och från Kansas. Tycks politiskt ligga ganska nära Hilary Clinton.

FÖR Stark utstålning som gett honom något som liknar rockstjärnestatus. Rider på en svallvåg av stöd från sina enormt entusiastiska anhängare. Har hela tiden varit motståndare till det allt mer impopulära kriget i Irak.

MOT Mycket oerfaren politiskt, har ingen större erfarenhet av lagstiftningsarbete och ingen alls av utrikespolitik. Kan förlora stöd när nyhetens behag lägger sig. Saknar stort kontaktnät och kan få svårt att dra in pengar till valkampanjen. Och vad betyder det att han är svart?

------- + John Edwards 53-årig före detta senator i North Carolina. Förlorade demokraternas primärval till John Kerry och blev sedan dennes vicerpresidentkandidat i valet 2004. Talar som politiker mycket om situationen för USA:s fattiga och är kritisk till Irakkriget.

FÖR Skicklig kampanjpolitiker med utstrålning. Kan vinna röster på sin tydliga kritik mot Irakkriget. Populär inom det demokratiska partiet. Är dessutom varken kvinna eller svart - och kan därför ses som ett mindre riskabelt alternativ när demokraterna utser sin preidentkandidat.

MOT Har varit borta från den högre politiken i två år, eftersom han som vicepresidentkandidat avsade sig sin senatsplats. Har därför har inte samma plattform som tidigare. Känns kanske inte lika fräsch och nydanande som Clinton och Obama.

----------- + Al Gore 58-åring, som förlorade det jämnaste presidentvalet genom tiderna till George W Bush 2000. Var innan dess vicepresident till Bill Clinton 1993-2001. Har flera styrelseuppdrag, bland annat i Apple. Har skrivit böcker och turnerat med sin världskända film om klimatfrågan. Har dock ännu inte visat något intresse för att ställa upp i presidentvalet. Valets verkliga "dark horse".

FÖR Erfarenhet, och att han var så nära att vinna förra gången. Många amerikaner betraktar honom som den rättmätige vinnaren av presidentvalet 2000. Är även populär för sitt engegemang i klimatpolitken, som blir en allt större fråga även i USA.

MOT Kanske betraktas som passé. Men framförallt är det ytterst osäkert om han själv vill byta ut det behagliga livet som framgångsrik företagare, författare och miljöaktivist mot livet som ständigt kringflängande och handskakande presidentkandidat.

Republikanerna:

John McCain 70-årig senator från Arizona. Var krigsfånge i Vietnam i fem år, något han gärna berättar om. Säger sig vara socialkonservativ, och anses tillhöra partiets mittenfalang. Stödjer president Bushs förslag att sända fler soldater till Irak. Utmanade denne i det republikanska primärvalet 2000.

FÖR Erfaren politiker som är välkänd för amerikanerna och populär inom det republikanska partiet. Har stor trovärdighet i försvars- och säkerhetsfrågor, och kan dra nytta av sin status som krigshjälte.

EMOT Kan förlora röster på sitt stöd för Bushs Irakpolitik. Har inte riktigt förtroende hos den kristna högern, som anser honom för liberal. Kan möjligen anses för gammal, men åldern hindrade å andra sidan inte Ronald Reagan.

----- Rudolph "Rudy" Giuliani 62-årig tidigare borgmästare i New York. Har åklagarbakgrund och har gjort sig känd för sin framgångsrika kamp mot brottsligheten i New York. Är för vapenkontroll, fri abort och stamcellsforskning.

FÖR Fick lite av hjältestatus för sitt kraftfulla agerande efter terrorattackerna mot World Trade Center 11 september 2001 och utsågs då av Time Magazine till "Person of the year". Vinner poäng på sina hårda tag mot brottsligheten.

EMOT Anses av många för liberal i sin inställning i moralfrågor. Har varit gift tre gånger, och har varit indragen i otrohetsskandaler. Hans New York-prägel är ingen fördel i mindre urbana stater i USA.

----------- Mitt Romney

59-årig före detta guvernör i Massachusetts. Framgångsrik affärsman som också var OS-general i Salt Lake City. Säger sig ha Ronald Reagan som förebild.

FÖR Skicklig kampanjpolitiker - lyckades som republikan blir guvernör i en av USA:s traditionellt mest demokratiska delstater. Sägs ha en personlig utstrålning som påminner om John F Kennedys

EMOT Relativt okänd för den amerikanska allmänheten. Kanske något för liberal i moralfrågor för att locka konservativa högerväljare. Romney tillhör mormonkyrkan, som inte riktig accepteras av andra kristna grupper i USA. -------- + Sam Brownback

Senator från Kansas med högerkristen profil. Stark motståndare till aborter, stamcellsforskning och samkönade äktenskap. Har lovat att aldrig någonsin godkänna en skattehöjning.

FÖR Kan kapa åt sig högerflygeln i det republikanska partiet. Vinner många röster hos konservativa och bibelfundamentalistiska väljare med sin betoning av "family values" Kan också vinna röster genom att till skillnad från andra republikanska kandidater gå emot förslaget att skicka fler amerikanska soldater till Irak.

EMOT Okänd för den amerikanska allmänheten. Kan ligga lite för långt ut på högerflygeln för att locka tillräckligt många väljare. Skrämmer troligen bort mer moderata republikaner med alla sina bibelreferenser och ytterst konservativa värderingar i moralfrågor. -----------

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro