ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOUTR/COV Tjernobyl del 1 kortad av ag

Stockholm Anders Göransson · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

STO UTR/COV Tjernobyl del 1

Kvällen den 25 april 1986 gick larmet och sirenernas genomträngande ljud fyllde kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina, då en del av Sovjetunionen. Reaktor fyra hade exploderat och radioaktiva moln låg redan över städer och byar i området och hade följt nordvästliga vindar över stora delar av Europa. Förhöjd strålning uppmättes till och med i Antarktis.

20 år har gått sedan denna katastrof, men i Ukraina är minnet av de tragiska konsekvenserna mycket levande. Nästan alla ukrainska familjer har berörts av Tjernobylkatastrofen. - Ska du skriva om Tjernobyl?, säger Marheryta, en ung ukrainska som arbetar i Warszawa men är i Kiev för att besöka sin mor. - Min pappa var byggnadsarbetare och försökte laga reaktorn i Tjernobyl - han var en av dem som arbetade med att få undan det radioaktiva resterna efter explosionen. Han dog av cancer tio år senare. Som dussintals andra. Det kommer ni att märka. – Alla som kommer från Kievområdet har några offer efter katastrofen i sin familj, säger Marheryta.

Ukraina glömmer inte, men mycket har förändrats. Landet är självständigt igen och kapitalismen har tagit sig ända in i den radioaktiva zonen. Det evakuerade Tjernobylområdet har blivit en turistattraktion vars like man inte kan finna någon annanstans i världen. Biljetter till resor till zonen - ett stängt område vaktat av specialtrupper - måste bokas minst ett halvår i förväg. De flesta av kunderna kommer från Västeuropa eller USA. Ryssar och ukrainare vill inte göra en sådan här resa, säger en kvinnlig resebyråanställd. Reseplanen ser ut så här: kort introduktion i säkert uppträdande i zonen, få fototillfällen, stopp nära monumenten och ruinerna, ett kort fotostopp nära den fjärde reaktorn, besök hos anställda på kärnkraftverket och ett besök i spökstaden Pripjat. Avslutningsvis middag, ekologisk och ren, man deltar själv i matlagningen och kontrollerar ingredienserna med en dosimeter. Allt detta för drygt 300 dollar, säger en dam på nästa resebyrå. Det höga priset till trots saknas inte kunder. – Den senaste tiden har jag tvingats säga nej till kunder hela tiden. Det är för många som vill åka. De kommer från hela världen för att se detta katastrofområde. I Kiev börjar kvällen att falla. I en trendig bar i centrum samlas unga människor för att dricka öl. Vi träffar Katia, som också har något att berätta om vad som hände för 20 år sedan. - Jag bodde med mina föräldrar nära zonen. Dagen före explosionen hade jag förstört telefonen i vårt hus. Ingen kunde ringa till oss så min pappa kallades inte till räddningsarbetet vid kärnkraftverket. Tack vare det lever min pappa idag. Anna Dziewit/Metro Polen

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro