ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOUTR/COV Tjernobyl del 2 kortad av ag

Stockholm Anders Göransson · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det skulle vara en alldeles vanlig dag. Den 25 april 1986 kom Ljubov hem från sitt arbete vid kärnkraftverket och som varje dag gick hon och lade sig tidigt. Hon hade arbetat på Tjernobyl i många år och var expert på undanröjande av radioaktivt avfall. Hon hade ett bekvämt boende i Pripjat - en stad med 50 000 invånare byggd för kärnkraftverkets anställda. - De ringde mig klockan sju på morgonen, jag vaknade med ett ryck, berättar hon. Jag var i den första gruppen som sändes in efter explosionen – skadebekämpare. Bussen från kärnkraftverket hämtade upp mig vid mitt hus och körde oss dit. Jag såg att den fjärde reaktorn var helt förstörd, taket hade fallit in, allt var bara ruiner.

När Haluyna vaknade på morgonen den 26 april i sin lägenhet i Kiev kände hon på sig att någonting inte stod rätt till. Varje dag vaknade hon av fågelsång från parken intill. Men den här dagen låg en död tystnad över staden. - Inge kunde berätta vad som hade hänt, det stod ingenting i tidningarna, rykten cirkulerade om att någonting hade hänt på ett kärnkraftverk men det fanns inga säkra uppgifter.

I Tjernobyl förklarade ingen vad som hade hänt eller hur dödlig situationen kunde vara. - Strålningen gör inte ont, säger Ljubov, den bränner inte och är inte kvävande. Ljubov är i 50-årsåldern. Hennes händer vilar på bordet - när de inte har stöd darrar de. Hennes gråsprängda huvud darrar också, lätt men märkbart. - De behövde någon som kunde neutralisera radioaktivt material, säger hon. Arbetare kom tillbaka från zonen där strålningen var som högst, de bytte kläder men hela rengöringsprocessen var helt meningslös, eftersom stålningsnivåerna var så höga. Arbetsförhållandena var dramatiska. -Vi trängdes i en litet ytrymme där vi tvingades arbeta i en obeskrivlig hetta. Vi kunde inte sätta på luftkonditioneringen - det skulle sprida strålningen i det rena området. Jag stod inte ut med detta och svimmade flera gånger. Först av allt, direkt efter explosionen, kallades brandmän in för att släcka branden i ruinerna. - De var de riktiga hjältarna, Ljubov får gråt i rösten när hon berättar. Varenda en av dem fick en dödlig strålningsdos.

I Kiev greps folk av panik, säger Halyna. - Men alla försök att lämna staden bestraffades - till exempel genom avsked. Myndigheterna blockerade bankkonton så att folk inte kunde ta ut sina pengar. Många flydde ändå - det var viktigare än arbete och pengar. I kärnkraftverket rådde osäkerhet. Folk insåg inte hur farligt det var att dröja sig kvar. Halynas familj flyttade från västra Ukraina till en annan Sovjetrepublik - till Georgien, i Kaukasus. - Reaktionen från många Sovjetmedborgare var rörande, berättar hon. - Kievborna anförtrodde sina barn till främlingar. Varenda passagerare på planet till Tblisi, Georgiens huvudstad, hade någons barn i knäet för att föra dem i säkerhet. Solidariteten under den tiden var verkligen mycket imponerande.

Först den 29 april antydde den sovjetiska regeringen kort på tv att det skett en olycka på ett kärnkraftverk. Man meddelade att en specialkommission skulle sändas till Tjernobyl för att undersöka orsaken och konsekvenserna till olyckan. Den 30 april hade alla arbetare som fortfarande bodde i Pripjat, 15 kilometer från kärnkraftverket, evakuerats till ett läger utanför den stängda zonen - 25 kilometer från den skadade reaktorn. Ljubov arbetade i kärnkraftverket sex år efter explosionen. I dag lever hon i Slavutych, en stad byggd 1987 för Tjernobylanställda och offer för katastrofen. - Varje år den 26 april träffar vi alla - anställda och räddningsarbetare - här i Slavutych, vid monumentet till minne för offren, Ljubov torkar sina tårar. - Även efter 20 år är det svårt att tala om det. Vi håller mässa, vi äter, dricker, pratar och gråter. Och vi försöker att inte ge upp. Anna Dziewit/Metro Polen

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro