ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Straff kortas: Mamma visste inte att barnaga var förbjudet i Sverige

Karl Enn Henricsson · 6 Feb 2019
Uppdaterad 7 Feb 2019
Mamman döms för att ha slagit sina döttrar, men får kortare straff eftersom hon inte påstod sig känna till att barnaga är olagligt i Sverige.

Mamman döms för att ha slagit sina döttrar, men får kortare straff eftersom hon inte påstod sig känna till att barnaga är olagligt i Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT


En mamma erkände att hon slagit sina barn under flera år, men menade att hon inte visste att barnaga är förbjudet i Sverige. Nu döms hon men får sänkt straff eftersom tingsrätten tar hänsyn till uppgifterna om att det i Afghanistan och Iran är tillåtet att aga sina barn.

klar

Artikellänk är kopierad

I mitten av oktober larmades polis efter att delar av en familj hade flytt till ett skogsparti i Stockholmsområdet. Det framkom uppgifter om att mamman i familjen hade misshandlat barnen och hon greps.

Familjen kommer ursprungligen från Afghanistan, har under flera år bott i Iran och kom som flyktingar till Sverige i slutet av 2015, enligt dokument från tingsrätten.

Mamman, som är i 30-årsåldern, åtalades för grov fridskränkning – för att vid flera tillfällen under flera år ha slagit familjens döttrar. Två av döttrarna är tonåringar, men den yngsta dottern är bara några år gammal.

Advokaten: Kutym att aga sin barn

Bland åklagarens bevisning fanns vittnesmål och mobilfilmer.

Mamman har berättat att hon i något fall slagit barnen, men nekat till brott eftersom hon ansåg att hon inte kände till att det är förbjudet att slå sina barn i Sverige.

Solna tingsrätt kommer fram till att det är utrett att mamman gjort sig skyldig till fler än fem fall av misshandel av den äldsta dottern och fler än fyra fall av misshandel mot den näst äldsta dottern, alltså grov fridskränkning. Det är även utrett att mamman har misshandlat den yngsta dottern.

Advokat Marcus Lodin försvarar mamman.
Advokat Marcus Lodin försvarar mamman.Foto: Pontus Lundahl/TT/Brottsbyrån

– Min klient är besviken över domen. Med hennes bakgrund har hon trott att det har varit lagligt att aga sina barn. Från en juridisk synpunkt kan man då gå fri från ansvar enligt en bestämmelse om så kallad straffrättsvillfarelse. Detta har vi argumenterat för – att det har varit uppenbart ursäktligt för henne att hon inte kände till att det var olagligt att aga barn i Sverige, säger advokat Marcus Lodin.

Han berättar vidare att man typiskt sett i Sverige inte kan skylla på att man inte kände till vad som står i lagen, men att det finns undantag.

– I de länder som hon har växt upp och bott i innan hon kom till Sverige för ett par år sedan har det varit lagligt och till och med kutym att aga sina barn. Mot den bakgrunden, det faktum att hon är analfabet och att hon varit väldigt isolerad i Sverige har det alltså varit försvarets uppfattning att situationen har varit sådan att hon ska kunna gå fri från ansvar på grund av så kallad straffrättsvillfarelse, säger Marcus Lodin.

Rätten sänker fängelsestraffet

Rätten konstaterar att det inte är helt utrett att mamman kände till att det är olagligt att slå sina barn i Sverige, även om det i utredningen finns uppgifter om att familjen via tolk fått den informationen. Rätten tar även hänsyn till ”de förhållanden som mamma kommer ifrån” och ”den till synes isolering i hemmet och avsaknad av kontakt med det svenska samhället som hon befunnit sig i sedan familjen kom till Sverige”.

Rätten anser att brottsligheten hon nu döms för motsvarar omkring ett års fängelse, men dömer ut ett kortare straff. Hon döms till tre månaders fängelse, men eftersom hon suttit häktad kvittas det. Hon döms även till skyddstillsyn.

Kommer ni överklaga domen?

– Vi har inte bestämt oss slutgiltigt, men det lutar åt det, säger advokat Marcus Lodin.

Åklagaren: Jag yrkade på minst två års fängelse

Inte heller åklagaren har bestämt sig för om hon kommer att överklaga.

– Jag yrkade att hon skulle dömas till fängelse i minst två år med den bakgrunden att hon skulle dömas för grov fridskränkning mot tre barn. Men hon dömdes bara för grov fridskränkning mot två av barnen, och för misshandel av det tredje, säger Carolina Frohm.

Om att rätten tagit viss hänsyn till mammans påstående om att hon inte kände till lagen, säger åklagaren:

– Det är en ganska ovanlig invändning som man oftast inte får gehör för eftersom man förväntas känna till den lagstiftningen som finns i det land man befinner sig i.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro