ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Straff minskar inte brottsåterfall

TT · 3 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Norrtäljeanstalten vid Knutbyvägen i Norrtälje. 

Norrtäljeanstalten vid Knutbyvägen i Norrtälje.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Besök på fängelser och värstingkryssningar snarare uppmuntrar än avskräcker unga kriminella från att begå fler brott.Då är det betydligt bättre att träna ungdomarna i att se konsekvenserna och hjälpa dem att utveckla nya sätt att kontrollera sina beteenden, enligt Socialstyrelsen som på regeringens uppdrag sammanställt den kunskap som finns om socialtjänstens behandlingsmetoder för ungdomsbrottslingar.

Förra året dömdes 14 816 unga i Sverige. De flesta fortsätter inte att begå fler brott efteråt men för vissa typer av brott är återfallsfrekvensen hög.

Bäst effekt har behandlingar där föräldrarna kopplas in, skriver Socialstyrelsen som dock tvingas konstatera att många unga ändå återfaller i brott.

Sammanställningen bygger på nordamerikanska utvärderingar och kunskapssammanställningar eftersom den svenska forskningen är så begränsad.

Socialstyrelsen konstaterar att det finns en rad frågetecken kring de behandlingar som används, som till exempel medling, äventyrsprogram och lägerverksamhet med militär disciplin.

Och program som syftar till att avskräcka unga från att fortsätta begå brott snarare ökar risken för återfall.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro