ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Strålande brittisk soul

Sara Thorstensson · 9 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Duffy bjuder på några fantastiska låtar med sin nya platta ”Rockferry”. 

Duffy bjuder på några fantastiska låtar med sin nya platta ”Rockferry”.  Foto: max dodson


klar

Artikellänk är kopierad

Artist: DuffySkiva: Rockferry (Rough Trade/ Universal)Betyg: 111

Jag vill gärna tro på historien om att Aimee Duffy lå­ter så som hon låter för att hon förälskade sig i farsans gamla videoband med det där  klassiska pop-programmet ”Ready steady go!” från 60-talet. Men det lutar snarare åt att ett gäng rutinerade låtskrivare från 90-talsbanden Suede, Eg & Alice och The Cast stöpt om tvåan i Wales motsvarighet till ”Idol” att låta som Dusty Springfield, Lulu och Cilla Black gjorde då.

Det spelar kanske ingen roll, en strålande brittisk soulröst har Duffy ändå. Men det är svårt att skaka av sig känslan av att man lyssnar till pastischer, att det meningen att hon – likt Amy Winehose – ska låta gammaldags eftersom det är gammaldags människor som köper skivor i dag.

Nu rymmer produktionsteamets belastningsregister värre saker än så. Fast så länge de skriver fantastiska låtar som ”Sleeping stone” struntar jag faktiskt i att de arbetat för Boyzone och Bratz.   

Hårt och lekfullt med sköna texter

Hårt och lekfullt med sköna texterArtist: Afasi & FilthySkiva: Fläcken (Pope/Playground)Betyg: 111

Efter år av singlar har duon släppt sitt första album. Hårt och rakt, även om lekfullheten finns där.Filthys beats och Afasis texter, som han utvecklat och tagit till en ny nivå, är som vanligt sköna. Men en hel skiva blir en aningenformigt. De gör sin grej och de gör det bra, men det är nog inte min grej.    

Blir bättre efter flera lyssningar

Artist: BreedersSkiva: Mountain battles (4AD/Playground)Betyg: 111

Det tar tid innan man får grepp om den här eklektiska mixen av grunge, Le Tigre, spanska ballader och tyskt stomp. Systrarna Deal har haft närmare sex år på sig att samla influenser, så de har inte direkt sprutat ur sig skivor under sina tjugo år som Breeders. Men skam den som ger sig. Mountain battles växer under tiotalet lyssningar.    

Millencolin åldras med värdighet

Artist: MillencolinSkiva: Machine 15 (Burning Heart/Bonnier Amigo)Betyg: 111Det finns faktiskt band som levererar begåvad poppunk 2008. Örebros Millencolin har allt som deras kolleger saknar - melodikänsla, en tydlig identitet och passion.Själva säger medlem­marna att Foo Fighters är de största inspiratörerna. Det hörs. Skatepunken som var gruppens signum under 90-talet har ersatts av någonting mer nyanserat och moget. Poppunk helt enkelt. Millencolin fortsätter åldras med värdighet.     

Kissey Asplund skapar egen mix

Artist: Kissey Asplund Skiva: Plethora (R2/Playground)Betyg: 1111

Om Myspace inte hade funnits hade nog Kissey klarat sig ändå, en sån tjej förblir inte hemlig särskilt länge, i de bästa av världar åtminstone. Väl beprövat knep nuförtiden men med soul, jazz, elctro och hiphop skapar hon sin alldeles egna (faktiskt) mix. Hon låter som en svensk Erykah Badu. Och det är verkligen inte illa, i min värld.    

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Thorstensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro