ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Streamar du film på nätet? Snart kan sajterna blockeras

Aron Andersson · 11 Nov 2014
Uppdaterad 11 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Flera filmjättar vill nu att internetleverantörer blockerar sajter som Swefilmer, där film och tv-serier finns gratis på nätet.

Flera svenska film- och skivbolag stämmer nu Bredbandsbolaget i ett försök att få operatören att blockera Swefilmer och The Pirate Bay. Kravet på blockering kommer därför att prövas rättsligt för första gången i Sverige, skriver Dagens media.

– Detta blir det första blockeringsmålet i Sverige. Det finns sedan tidigare mål i nästan alla europeiska länder, säger Henrik Bengtsson, advokat på på firman Delphi, till tidningen.

Firman företräder skivbolagen Universal Music, Sony Music och Warner Music samt filmbolagen Nordisk Film och Svensk Filmindustri. I stämningsansökan ställs kravet att Bredbandsbolaget stryper tillgång till The Pirate Bay och streamingsajten Swefilmer.

Den senare gör det möjligt för användare att titta gratis på de senaste biofilmerna och tv-serierna. Och sajten är populär bland svenskarna. Enligt analysföretaget Mediavision står den här typen av streamingsajter för en fjärdedel av allt tittande på nätet. Tv-branschen ser därför piratsajterna som ett av de största hoten, skriver Dagens media.

Om stämningsansökan blir framgångsrik så kommer troligtvis bolagen att gå vidare med krav även på andra operatörer enligt Henrik Bengtsson.

Sajten Swefilmer har tidigare polisanmälts, men myndigheterna har inte lyckats komma åt personerna bakom sajten. I andra länder finns det lagstiftning som gör att operatörer kan tvingas blockera liknande sajter.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro