ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Strejk hotar trafiken över älven

metro · 23 Okt 2013
Uppdaterad 23 Okt 2013

All trafik med Styrsös båtar varslas om strejk från måndagen den 4 november. Om varslet träder i kraft innebär det att Älvsnabbstrafiken över Göta älv stoppas.

klar

Artikellänk är kopierad

Älvsnabben i Göta älv.
Älvsnabben i Göta älv.Foto: Adam Ihse/TT

I Göteborg berör varslet Älvsnabben 3, 4 och 5 samt Skarven, Älv Vira, Freja och Vipan. Däremot innefattas inte trafiken i Göteborgs södra skärgård av varslet.

Nuvarande avtal mellan fackförbundet Seco och arbetsgivarorganisationen Almega löpte ut i helgen.

– Förhandlingar om ett nytt avtal är avbrutna. Nu tvingas vi lägga varslet för att få igång samtalen igen, säger Mats Ekeklint, förhandlingsombudsman på Seco.

Arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteföretagen har erbjudit löneökningar motsvarande 6,8 procent. Dessutom vill man förändra det nuvarande kollektivavtalet mot mer individuell lönesättning.

– Det är helt orimligt att 2013 ha ett löneavtal där det är ett kollektivavtalsbrott att belöna en duktig anställd med en extra lönehöjning, säger Almegas förbundsdirektör Stefan Koskinen.

Enligt facket skulle arbetsgivarnas linje innebära att bland annat bestämmelserna om lägstalöner försvinner i kollektivavtalet. Totalt varslas nu 44 fartyg i Stockholm och sju i Göteborg om strejk från den 4 november.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro