ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Strejk hotar tusentals flygresenärer

TT · 4 Nov 2013
Uppdaterad 4 Nov 2013

Medlingsförsöken mellan flygbolaget Norwegian och sina norska piloter pågick fortfarande på måndagmorgonen.

klar

Artikellänk är kopierad

Strejk hotar tusentals flygresenärer 
  Ett av Norwegians Boeing 737-800 flygplan.
Strejk hotar tusentals flygresenärer Ett av Norwegians Boeing 737-800 flygplan.Foto: TT

Över 100 svenska flygningar riskerar att ställas in i dag.

Vid midnatt natten mot idag hotade strejken att bryta ut om inte medlingsförsöken lyckades.  Förhandlingarna mellan flygbolaget Norwegian och bolagets norska piloter fortsatte i natt på övertid, enligt ekonomisajten E24.no.

– Det kan påverka alla avgångar. I Stockholm har vi under måndagen 117 avgångar och ankomster. Vi vet inte hur många av dessa som i så fall kommer att beröras, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef för Norwegian i Sverige.

Under hela helgen har parterna suttit i nationell medling, berättar hon. Hur förhandlingarna har gått kände hon dock inte till sent på söndagseftermiddagen.

Till midnatt natten mot idag skulle parterna ha hittat en lösning, annars skulle runt 600 norska piloter ut i strejk.

– Om det blir strejk så vet vi inte när den bryter ut, direkt vid midnatt eller klockan 12 på måndagen, säger hon.

Konflikten handlar om att Norwegian vill att piloter i de skandinaviska länderna ska gå över till bemanningsföretag inom koncernen, med samma lön som tidigare. Det ogillas av fackförbunden, som bland annat menar att anställningstryggheten urholkas.

Samtidigt har norsk radio i veckan rapporterat om att Norwegians thailändska kabinpersonal bara får cirka 3 000 kronor i grundlön, men Norwegian pekar på att lönen inklusive olika tillägg är betydligt högre.

Jacob Pedersen, flyganalytiker på danska Sydbank, tror inte att kritiken mot personalpolitiken påverkar Norwegian nämnvärt.

– Skadas Ryanair av ilskan mot deras personalpolitik? Det verkar inte så, åtminstone inte så länge kunderna är nöjda med flygbolagets service i övrigt, säger han.

Om strejken bryter ut, då kan däremot förtroendet för Norwegian påverkas, tror han.

Förhandlingarna under medling mellan flygbolaget Norwegian och bolagets norska piloter fortsätter på övertid, enligt ekonomisajten E24.no.

Riksmedlaren Nils Dalseide har dock inte berättat om parterna sagt ja till att fortsätta att förhandla under natten till söndagen.

Fristen löpte ut vid midnatt.

Om parterna inte kan komma överens hotar strejk att bryta ut, vilket kan medföra att Norwegians flygningar i Sverige ställs in.

Ännu tidigt på morgonen fortsatte medlingen på övertid, enligt informationschefen Charlotte Holmbergh Jacobsson på Norwegian i Sverige.

– Jag fick besked om det för en liten stund sedan, säger hon till TT vid tre-tiden. Strejkvarslet berör 603 norska, svenska och danska piloter i Norwegian Pilot Union. Men förhandlingarna sköts av fackföreningen Parat och arbetsgivarorganisationen NHO Luftfart under ledning av den norske riksmedlaren.

Ännu vid halv sju-tiden på morgonen pågick medlingsförsöken.

– Flygen går som vanligt tills vi vet om det blir strejk eller inte, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian i Sverige.

Medlingsförhandlingarna pågår fortfarande i Oslo, enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson. Än så länge går samtliga flygningar.

– Så länge vi inte vet huruvida det blir en strejk eller inte så går planen enligt tidtabell. Det är ännu inte klart när flygningarna stoppas om strejk bryter ut.

– Det vet vi inte. Allt sådant diskuteras nu. Vi hoppas på att det kommer till en lösning så att det inte blir någon strejk.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro