ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Strejk kan ge påsk utan ägg

Josefin Svenberg · 23 Mar 2012
Uppdaterad 23 Mar 2012
Påskgodiset, äggen och påskmusten kan vara i fara.

Påskgodiset, äggen och påskmusten kan vara i fara. Foto: Henry Lundholm


Om en vecka löper handelsavtalen ut – bara fyra dagar innan den viktiga påskhelgen inleds. Förhandlingarna har strandat och en eventuell strejk skulle slå hårt mot handlarna.

klar

Artikellänk är kopierad

I år riskerar påskbordet att stå utan både ägg och påskmust, eftersom 225 000 handelsanställdas avtal löper ut om en vecka och förhandlingarna har strandat. Det enda som arbetsgivarna och facket verkar vara överens om i dagsläget är att de står väldigt långt ifrån varandra.

Svensk Handel har erbjudit löneökningar på 2,6 procent, vilket motsvarar cirka 550 kronor mer i månaden. Handelsanställdas förbund kräver å sin sida 860 kronor mer i månaden plus 100 kronor extra för de detaljhandelsanställda.

Experternas svar

Varför har förhandlingarna strandat?

Dag Klackenberg vd Svensk Handel: I korthet beror det på att vi står för långt ifrån varandra. När motsättningarna är så här stora behöver man hjälp av professionella medlare. Det har vi begärt, men Handelsanställdas förbund tyckte inte att det var någon bra idé.

Lars-Anders Häggström ordf  Handelsanställdas förbund: Svensk Handel har sagt ända sedan de lämnade sitt bud att ”det är det här som gäller” och de har inte flyttat sig en millimeter. Det tycker vi är ett underligt sätt att förhandla. Vi har lämnat ett utgångsbud och det är vi beredda att förhandla om.

Hur långt ifrån en överenskommelse är ni?

D K: Jag har varit med länge och kan säga att det var länge sedan vi stod så här långt ifrån varandra. Vi är i ett allvarligt läge, vi måste ha ett avtal. Det är därför vi begär medling.

L H: Vi står långt ifrån varandra. Deras bud är alldeles för lågt och vi vill förhandla. De smiter undan genom att begära medling.

Hur påverkar en eventuell strejk påskhandeln?

D K: En strejk i handeln är väldigt allvarlig oavsett om det är påsk eller inte. Vi tar det på djupaste allvar, för en konflikt innebär förlorade handelsdagar. 

L H: Det vill jag inte spekulera om än. Det vi kan göra som sista åtgärd är att varsla om konflikt, men vi tycker att saker inte har förhandlats i botten än.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro