ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Strejken kan få Sverige att stanna

Johanna G Jimenez · 12 Apr 2012
Uppdaterad 12 Apr 2012
– Då kommer det att bli tydligt för folk vad som händer när ingen tar hand  om städningen, säger Sergio Laguna om sympatistrejken.

– Då kommer det att bli tydligt för folk vad som händer när ingen tar hand  om städningen, säger Sergio Laguna om sympatistrejken. Foto: Peter Brinch


Strejkvarslen till stöd för Handels hopar sig. En strejk kan medföra att inga vägar asfalteras efter vinterns skador. Detta sedan Seko i går varslade om strejk från midnatt natten till måndag den 23 april.

klar

Artikellänk är kopierad

I går varslade Seko om strejk bland omkring 220 medlemmar som arbetar på 79 asfaltverk runt om i landet. Men trots att relativt få skulle gå ut i strejk skulle konsekvenserna bli stora.

– Det kommer att bli kaos på vägarna både i städerna och ute i landet, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Per Höglund, regionchef på NCC Roads öst, bekräftar detta. Asfalt måste vara rykande färsk när den läggs.

– Har vi ingen asfaltsmassa får vi inte ut asfalt till vägarbetena. Om strejken bryter ut kommer vi inte att kunna starta vår beläggningssäsong som börjar om en vecka.

Skanskas presstalesman Mia Trahn säger samma sak.

– Det blir totalstopp. Drar det ut på tiden kommer det att påverka infrastrukturen.

Varslet kommer trots att asfaltarbetare och butikskassörskor inte har så mycket gemensamt, men Sekos förbundsordförande Janne Rudén säger att det är precis därför man har varslat.

– Jämställdheten kan inte längre vara ett ansvar som bara vilar på kvinnorna, säger han.

– Vi stöder Handels krav på jämställda löner och trygga anställningar. Deras krav ligger helt i linje med det vi kommit överens om i LO-samordningen. 

I går varslade även Transport om sympatiåtgärder för Handels. Alla varutransporter till arbetsplatser som berörs av Handels varsel stoppas.

Samtidigt fortsätter försöken att hitta en lösning.

– Just nu sitter vi i brinnande förhandlingar, sa Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström i går kväll. 

Men lösningen var långt borta – Häggström såg i går ingen ljusning.

– Inte i nuläget.

De lägger ner städningen

Köpcentret Entré i Malmö kommer att påverkas rejält om lokalvårdarna i Fastighetsanställdas förbund går ut i sympatistrejk den 20 april.

– Härinne är det så stor koncentration på folk att det märks direkt vad som händer i samhället när städningen inte fungerar.  På de offentliga toaletterna behövs det städas flera gånger om dagen för att det inte ska bli katastrof, säger Sergio Laguna, ordförande för Fastighetsklubben på ISS Facility Services som sköter städningen av köpcentret.

Sex lokalvårdare kommer att lägga ner städningen från klockan 05 nästa fredag, om strejken utbryter. 

– Det är viktigt att vi inom låglönesektorn hjälper varandra. Vi sitter i samma båt och vi måste ha solidaritet med varandra i det här läget, säger Sergio Laguna.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro