ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Strejken över – men det värsta stridsfrågan olöst

Sebastian Chaaban · 11 Nov 2013
Uppdaterad 11 Nov 2013

Skärgårdsstrejken är över. Men den stora striden om kollektivavtal är fortfarande inte löst – och det är kyligt mellan parterna.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag vid 15-tiden accepterade arbetsgivarna Almega och fackförbundet Seko budet från medlarna.

Stridsåtgärderna har dragits tillbaka och färjetrafiken ska komma igång omgående i Stockholm och Göteborg efter en veckas strejk.

Men parterna har inte löst den största stridsfrågan om kollektivavtalet, där Almega vill se över lönesystemet.

I stället ska en arbetsgrupp se över hur kollektivavtalet kan moderniseras. 

– Vi har sagt ja två gånger nu till samma bud. Den här konflikten har varit onödig och ansvaret vilar tungt på Almegas axlar, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

I söndags tackade Almega nej till ett bud från medlarna.

– Det är ingen större skillnad i avtalet, men vi tycker att skrivningen om arbetsgruppen, är bättre nu. Vi är övertygande om Seko har förstått att vi menar allvar med hur viktigt det är att modernisera kollektivavtalet, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektören på Almega.

Utöver arbetsgrupperna innebär det nya avtalet ingen skillnad från vad resten av marknaden fått.

Och frågan är om Seko och Almegas arbetsgrupp kan samarbeta? Just nu är stämningen kylig, speciellt då Almega anklagas för strejkbryteri och två företrädare från Seko har polisanmälts för olaga hot.

– Vi ser mycket allvarligt på strejkbryteriet. Det underlättar inte vårt framtida samtalsklimat i arbetsgrupperna. Jag tror det är klokt att låta stormen bedarra lite innan vi har vårt första möte, säger Valle Karlsson vid Seko.

Utöver det väcktes det ilska vid Almega när Seko sjöfolk la ut bilder på Facebook på en befälhavare på en båt i blockad. Samt  publicerade en helsidesannons i denna tidning, Metro, där de la ut kontaktuppgifterna till Stefan Koskinen med uppmaningen att höra av sig till honom.

– När väl krutröken har lagt sig har vi goda förhoppningar om att få till ett konstruktivt arbete. Vi måste det, annars kommer vi att hamna här på samma punkt igen om något år, säger Koskinen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro