ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stress kan ligga bakom fördubbling av kejsarsnitt

Josefin Svenberg · 14 Feb 2013
Uppdaterad 14 Feb 2013

Kejsarsnitt görs vid 17 procent av alla förlossningar, visar en ny rapport. Inte helt förvånande har de planerade varianterna blivit fler – men faktum är att akuta kejsarsnitt ökar i samma takt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tyngre mammor bakom fördubbling av kejsarsnitt 
  Både Max, 4, och Tim, 2, är födda med kejsarsnitt och när Johanna och Erik Krigs tredje son föds i mars sker även det med kejsarsnitt.
Tyngre mammor bakom fördubbling av kejsarsnitt Både Max, 4, och Tim, 2, är födda med kejsarsnitt och när Johanna och Erik Krigs tredje son föds i mars sker även det med kejsarsnitt.Foto: Henry Lundholm

År 1991 gjordes akuta kejsarsnitt vid 4,4 procent och planerade vid 4,7 procent av alla förlossningar. Två decennier senare var motsvarande siffror 8,1 respektive 8,5 procent, visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

– Kejsarsnitten ökade väldigt mycket fram till år 2006, sedan har det planat ut lite grann. Det som ökade mest under 2000-talets första år var de elektiva kejsarsnitten och frågar man doktorer så är det många som kommer och kräver kejsarsnitt, säger Karin Källén, docent i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet som även arbetar hos Socialstyrelsen.

Men det är alltså inte enbart de planerade kejsarsnitten som har blivit fler – de akuta har ökat i samma takt. På 15 år har antalet akutsnitt gått från 5 212 till 8 806 per år, vilket är en ökning med nära 70 procent.

– En del av förklaringen är populationsfaktorer, att kvinnorna som föder barn blir både äldre och tyngre. Det ökar risken för kejsarsnitt. Många hävdar även att det blir mer och mer stressigt på förlossningsklinikerna vilket bidrar till ökad oro, men det kan jag bara spekulera om, säger Karin Källén och fortsätter:

– Jag tror att ökningen både kan bero på allt bättre övervakningssystem som gör att man ser om något håller på att gå galet, men även att man är lite mer nervös och kanske ingriper lite för ofta.

Så sent som i förra veckan gick barnmorskor i Stockholm ut och sa att stressen på förlossningsavdelningarna gör att de inte längre kan garantera en trygg och säker vård som minskar risken för komplikationer som till exempel kejsarsnitt.

”Så här i efterhand blev det ändå bra”

När Johanna Krig, 28, från Huddinge skulle föda sin och maken Eriks förste son var tanken att det skulle bli en vaginal förlossning.

– Vi kom in klockan nio på morgonen och jag blev igångsatt. Först vid elvatiden på kvällen upptäckte de via ett laktattest att det inte alls var bra med honom och de gjorde ett väldigt akut kejsarsnitt, berättar Johanna.

Upplevelsen satte negativa spår hos Johanna och när Max, som i dag är fyra och ett halvt år, skulle få en lillebror bestämde hon sig efter halva graviditeten för att barnet skulle födas med ett planerat kejsarsnitt.

– Jag har bara positiva erfarenheter från det planerade snittet, men så här i efterhand blev det ändå bra med det akuta kejsarsnittet också, säger Johanna som i mars ska föda sin tredje son – även nu med planerat kejsarsnitt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro