ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stressen på jobbet ökar

Katarina Matsson · 11 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler stressar på jobbet. Var femte kvinna och var sjätte man har ett så stressande arbete att de riskerar sin hälsa.Det visar en ny rapport från Stockholms läns landsting. Sedan 2002 har andelen kvinnor med ett högstressarbete i Stockholm ökat med fem procentenheter, bland män med sju procentenheter.– Jag tror att det är likartat över hela landet. Vi ser att fler och fler anger arbete som orsak till stressen, säger Inga-Lill Petterson, psykolog och enhetschef på Arbets- och miljömedicin vid Stockholms läns landsting.

Högstressarbete innebär höga arbetskrav i kombination med liten möjlighet att påverka sitt arbete.– Sedan 90-talet har vi sett att arbetstakten har blivit mycket högre. Färre ska utföra samma arbetsuppgifter. Vi har även fler som är korttidsanställda. Sedan har vi sett att de som upplever omfattande och upprepade omorganiseringar upplever en sämre psykisk hälsa, säger Inga-Lill Petterson.

Även om kartläggningen visade på att den psykiska ohälsan och värk i rörelseorganen minskat sedan 2002, är högstressarbete en varningssignal. Har du ett arbete som gör att du ständigt går på högvarv, men aldrig hinner återhämta dig ökar risken för psykisk ohälsa.Brevbärare är den yrkesgrupp med störst andel högstressarbetare, både bland män och kvinnor.– Vi vet inte riktigt vad det beror på. Det bör man undersöka närmare, säger Inga-Lill Petterson.

Exempel på lågstressarbeten är bokförings- och redovisningsassistenter, byggnadsarbetare, maskinförare och frisörer.– Frisörer har hög kontroll över sitt arbete. De är ofta egna företagare, säger Ola Leijon, ergonom på Centrum för folhälsa.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro