ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stressfaran: Status-uppdatera-ångest

Caroline Engvall · 22 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Vi viker ut våra liv allt mer på såväl Facebook som Twitter.– Den nya faran är att vi riskerar att bli stressade och beroende av att uppdatera vår status, säger beteendevetaren Nina Jansdotter.Statusraden har blivit vår offentliga dagbok.Nu för tiden kan alla följa din vardag på såväl Facebook som Twitter – en fantastisk form av bekräftelse. Dessutom finns nu resesajten Dopplr och Bedpost – där besökarna kan ranka sitt sexliv. Men nyligen slog en brittisk psykologtidskrift fast att vi i bruset idag kan riskera att drabbas av ”Status Update Anxiety”, så kallad SUA. Uttrycket myntades av den amerikanske psykologen Graham Jones och är en beteckning på att man med sin statusrad skapar stress genom att man ständigt har möjligheten att berätta vad man gör eller var man är.

– Det kan lätt utvecklas till ett beroende och stress. Istället för att vara närvarande finns det en risk att man lever på nätet och kanske börjar prioritera nätkontakter före riktiga vänner, säger beteendevetaren och coachen Nina Jansdotter.En flitig Facebookare är Marie Hagberg. Ibland uppdaterar hon sin statusrad så ofta som två gånger i timmen.– Om jag visste hur jag skulle uppdatera via mobilen skulle jag göra det också.

Marie Hagbergs uppdaterande har eskalerat med tiden.– Nu har jag ju vant mig vid att andra kan läsa det jag funderar över och skriver ner. Jag ser fram emot att uppdatera om det är något roligt jag har gjort. Än har jag inte blivit stressad, men jag kan ibland tycka att många lämnar ut sig lite väl mycket. De tänker inte på att även möjliga arbetsgivare kan hitta dem.

Så vet du om du är beroende

SÅ VET DU OM DU ÄR BEROENDE

Du blir rastlös om du inte har uppdaterat din status på länge.

Du längtar efter att få logga in och få respons från andra.

Andra gör dig uppmärksam på dina många uppdateringar.

Du funderar på att ta en vit datordag.

Du får dåligt samvete om du inte är i närheten av en dator med internet.SÅ HÄR BOTAR DU DIN SUAFundera på om du uppdaterar så flitigt för att du har fel och tråkigt jobb.

Boka in andra saker som också är roliga.

Trappa ner. Prova att glesa ut på uppdateringarna. Hur känns det?

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro