ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stressguruns grundtips är att lista och sortera”

Aron Andersson · 27 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Människor i dag sägs mötas av mer intryck på två dygn än vad våra föräldrar fick på en månad. 

Människor i dag sägs mötas av mer intryck på två dygn än vad våra föräldrar fick på en månad.  Foto: Scanpix


David Allen mannen bakom den populära metoden GTD

klar

Artikellänk är kopierad

TREND. Den senaste gurun att hjälpa stressade affärsmän och kvinnor sitter i Kalifornien. Han heter David Allen och har blivit omåttligt populär i och med boken och metoden “Getting Things Done”, eller effektiviserat: GTD.– Under de senaste 72 timmarna har du och jag möts av mer intryck och förändring än dina föräldrar gjorde på en månad, förklarar han över Skype när han har hittat en lucka i sitt välorganiserade, ångestfria schema.– Det är förändring och input som framkallar stress. När du får ett nytt problem måste du släppa något lika stort. Många klarar av att ta sig an nya uppgifter men blir inte av med sina gamla.David Allen har blivit något av en gud inom personlig utveckling. Han har en bakgrund inom New Age vilket även delvis kan sägas om hans metod. Men i dess praktiska tillämpning är den helt avskuren från kyrkans idéer. En av de viktigaste punkterna i GTD är att skriva ner allt du har att göra. Och du måste vara specifik.– Om du skriver ner ”mamma” så kommer du att undra vad det betyder, du kan fylla på med att det är hennes födelsedag men vad innebär det? I stället måste du skriva att du ska köpa en present till din mammas födelsedag.

Enligt David Allen uppstår stress ur inre konflikter, överenskommelser vi gör med oss själva och sedan inte håller. GTD är en relativt komplex metod men en grundbult är att vara konkret. Alla dina uppgifter ska listas och sorteras och betas av, en i taget.•• Gränsar det inte till vansinne att vara så beroende av ordning?– Du kan bli beroende av allt. Men om du tycker att det är ett problem att vara för beroende av ordning, vad tycker du om strecket mitt i gatan? Du klagar inte på det? Du vill inte ha 16 linjer i stället men vi är beroende av någon form av struktur.•• Har du fått någon negativ respons?– Nej, faktiskt inte. Men jag har spenderat flera år med de smartaste personerna på planeten, politiker, näringslivstoppar. Då är det svårt för någon att komma med en bättre metod.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro