ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Stressmage" kan orsakas av amöba

Jenny Sköld · 26 Aug 2013
Uppdaterad 26 Aug 2013

Magont och diarré kan bero på att man bär på en vanlig parasit, som kallas dientamöba. Åkomman kan lätt avhjälpas – men proven anses vara för dyra.

klar

Artikellänk är kopierad

10 till 20 procent av svenska befolkningen går omkring med amöban. Det visar en rutinmässig provtagning vid flera sjukhus runtom i landet. Symtomen är ofta desamma som vid stress, vilket gör att det är lätt att feltolka signalerna – magont, uppsvälld mage, lös mage eller förstoppning. 

– Många går runt med den alldeles i onödan och så är det en infektion som man faktiskt kan bli av med ganska lätt, säger Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker och forskare vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping till Sveriges Radio, SR.

Men eftersom provtagningen är rätt dyr så är det bara ett fåtal sjukhus, bland annat Göteborg, Halmstad och Jönköping. 

Det är först nu, i samband med en utredning som gjorts efter ett utbrott vid några skolor i Jönköping som man kunnat fastställa att den sprids via springmasken. 

Åkomman är särskilt vanlig bland lågstadiebarn. Jessica Ögren tycker att fler borde testas. 

– Jag tror att det är för lätt att man skyller på andra orsaker som stress, det är lite för lätt att ta till det. Jag tror att man måste undersöka dem först i alla fall, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro