ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stressvett ska värma miljöhus

Ola Jacobsen · 23 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
En hybridfasad och rörelsedetektorer som släcker när ingen är i rummet ska sänka energiåtgången. 

En hybridfasad och rörelsedetektorer som släcker när ingen är i rummet ska sänka energiåtgången. 


klar

Artikellänk är kopierad

Nu ska värmen från morgonstressiga pendlare på Stockholms central äntligen komma till nytta. Pendlarnas morgonsvett ska värma upp ett nytt kontorshus.Med hjälp av en  värmeväxlare ska värmen från centralen transporteras bort till och i de så kallade Kungsbrohuset som kommer stå färdigt vid årsskiftet 2009–2010. Resenärernas kroppsvärme beräknas sänka energiförbrukningen för uppvärmning av huset med 15 procent.

Men att ta värmen från morgonpendlare är bara ett av många grepp som ägaren Jernhusen kommer att använda sig av i sitt nya miljövänliga kontorshus.– Vi siktar på att huset ska använda hälften så mycket energi som motsvarande nybyggt hus i Stockholm, säger Karl Sundholm, projektledare på Jernhusen.

•• Varför då?– Vi tror att hyresgästerna kommer att kräva det. Som på bilsidan, precis som folk bryr sig om hur mycket deras bil drar så tror vi att folk kommer vilja veta hur mycket deras kontor drar, säger Karl Sundholm.

Två metoder används för att nå dit. Energisparande teknik och beteendeförändring hos hyresgästerna. – Men beteendegrejerna har vi inte vågat räkna med i de halverade energikonsumtionen. Men vi hoppas det kommer att minska det ytterligare, säger Karl Sundholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro