ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Strid om avlyssning skakar moderaterna

Niklas Svensson · 15 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

TELETRAFIK.  De moderater som är kritiska till försvarsminister Mikael Odenbergs omstridda förslag om signalspaning mot dator- och teletrafik hotas av statsminister Fredrik Reinfeldt.Källor inom moderaterna uppger i dag för Metro att Reinfeldt höll ett långt anförande på mötet med riksdagsgruppen i tisdags. – Vi var flera som uppfattade det som att han var beredd att göra frågan till en intern kabinettsfråga, säger en moderat riksdagsledamot till Metro. Det innebär att statsministern hotat sina egna partikamrater med att avgå – om de inte röstar i enlighet med förslaget. Minst tio moderata riksdagsledamoter ska ha sagt sig vara beredda att bli utkvittade när frågan avgörs i riksdagen.  Frågan är mycket känslig och moderater som tidigare kritiserat förslaget offentligt vågar inte längre uttala sig. 

Allvaret i frågan underströks när Reinfeldt själv i sällskap med Mikael Odenbergs statssekreterare H G Wessberg dök upp på tisdagens möte med riksdagsgruppen.

Källor uppger för Metro att Wessberg inledde med att berätta i detalj om förslaget. Därefter höll Reinfeldt ett anförande inför sina partikamrater som inte kunde misstolkas: Reinfeldt är beredd att avgå om han inte får med sig de moderata ledamöterna när riksdagen ska besluta i frågan.Reinfeldts pressekreterare Edvard Uunsgaard:– För att frågan ska gå igenom krävs en enighet. Det är bara att konstatera.

Efter mötet i tisdags är irritationen stor bland de riksdagsledamöter som är mest kritiska.– Partipiskan viner. Nu ska alla kritiker hotas in i rätt fålla. Givetvis blir det irriterad stämning då, säger en uppgiftslämnare i partiet. Fredrik Reinfeldts presssekreterare Edvard Uunsgaard följde med statsministern till riksdagsgruppens möte i tisdags: – Jag kan säga att Fredrik Reinfeldt var väldigt tydlig med att det nu är dags att gå till beslut i den här frågan. Hur kommenterar du det faktum att det uppfattades som att han var beredd att ställa en ”intern kabinettsfråga”?– Kabinettsfråga nämndes inte. Men det sades att det nu var dags att ta in frågan i kammaren. 

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro