ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Strid om barn ökar i Sverige

Johan Nylander · 8 Apr 2013
Uppdaterad 8 Apr 2013

Foto: Scanpix/arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Antalet vårdnadstvister har skjutit i taket, skriver Dagens Nyheter. Nu varnar rättsexperter för att barnen kommer till skada.

Att uppleva att föräldrarna skiljer sig kan vara traumatiskt för ett barn. Men riktigt illa blir det när barnet ser sina föräldrar strida om vårdnaden.

Dagens regler uppmuntrar föräldrarna till just det, att strida. Gemensam vårdnad ska endast ge om båda föräldrarna kan kommunicera med varandra.

– Nuvarande lag ger i praktiken den ena parten vetorätt när det gäller vårdnaden. Det är bara att sätta sig på bakhasorna och slänga på luren när den andre ringer. Sedan kan man hänvisa till dålig kommunikation, och då ska det inte vara gemensam vårdnad, Magnus Widebeck, lagman vid Nyköpings tingsrätt, till DN.

År 2006 ändrades lagarna så det skulle bli enklare för en förälder att få full vårdnad. Förändringen var ett svar på att delad vårdnad i många fall beviljats trots att ena föräldern varit våldsam eller psykiskt sjuk.

Men någon utvärdering av de nya reglerna har inte gjorts. Jämfört med 2005 hade antalet vårdnadstvister nästan fördubblats i fjol, till 5.336 stycken.

– Vi vet att själva skilsmässan inte är skadlig för barnen, men ett ständigt krigande mellan föräldrarna är mycket skadligt, säger Magnus Widebeck till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro