ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Strippade svart – fick näringsförbud

Evelina Olsson//Kristoffer Rengfors//Tobias Sahlén · 30 Okt 2012
Uppdaterad 30 Okt 2012
Från bland annat den här sajten sålde den 30-åriga kvinnan striptease via webbcam. Hon tjänade drygt 1,5 miljoner kronor, som hon  inte skattade för. Nu har hon dömts för bland annat skattebrott och får näringsförbud i tre år.

Från bland annat den här sajten sålde den 30-åriga kvinnan striptease via webbcam. Hon tjänade drygt 1,5 miljoner kronor, som hon  inte skattade för. Nu har hon dömts för bland annat skattebrott och får näringsförbud i tre år.


Den 30-åriga kvinnan sålde livesända strippshower på internet. På några år tjänade hon drygt 1,5 miljoner kronor – utan att betala skatt. Nu döms hon bland annat för skattebrott och får dessutom näringsförbud i tre år.

klar

Artikellänk är kopierad

Nätstrippan från Kristianstad drog in närmare en halv miljon kronor om året på sina livesända webbcamshower. Men hon skattade inte för ett öre. 

Nu döms den 30-åriga kvinnan för bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. 

Efter domen förbjuds hon nu även att under de närmaste tre åren bedriva all typ av näringsverksamhet.

I domen framgår det att webbcamverksamheten ”bedrevs i form av försäljning av liveshower med hjälp av MSN, en webbkamera och vid önskemål en mikrofon eller telefon”. 

Kvinnan hittade sina kunder genom att med alias som sexy candy och godsak_24 annonsera på olika webbsidor och hon sysselsatte sig med showerna under en period av ungefär tre år innan Skatteverket fick upp ögonen för henne. Vid revisionen upptäckte myndigheten att kvinnan haft oskattade inkomster på sammanlagt drygt 1,5 miljoner kronor.  

Kristianstads tingsrätt, som dömer henne till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst, anser att det finns flera förmildrande omständigheter. 

Rätten anser bland annat att kvinnan handlande inte ”präglats av nämnvärd förslagenhet”, att hon tidigare inte haft erfarenhet av att driva företag samt att verksamheten numera upphört. Omständigheterna är därmed sådana att kvinnan inte bör dömas till fängelse, anser rätten. 

Enligt chefsåklagaren Kent Madstedt vid Ekobrottsmyndigheten är Kristianstadsfallet ett ovanligt fall sett till omständigheterna. Men han utesluter inte att fler liknande ärenden kan komma upp till ytan i takt med Skatteverkets jakt på svarta pengar.

– Skatteverket tittar på vad som bjuds ut på nätet och man intresserar sig i synnerhet för personer som nolltaxerar, säger han.

Att kvinnan döms till näringsförbud visar på att det rör sig om en allvarlig brottslighet, enligt Madstedt.

Expert: Attityden har förändrats

År 2009 gjorde Skatteverket en riktad granskning mot nättjänster där sex- och stripteaseföreställningar visas. Då beräknades branschen omfatta mellan 300 och 500 personer och omsätta cirka 40 miljoner varje år.

– Större delen av dem betalade inte skatt. Vi hittade kanske en eller två som hade registrerat en verksamhet, säger Anki Hedlund, skatterevisor, på Skattekontoret i Luleå som var med och gjorde granskningen. 

Antal unga i Sverige som säljer sexuella handlingar har inte ökat. Det visar flera studier som gjorts i ämnet. 

– Däremot har ungas attityd till att sälja sexuella handlingar förändrats. Och om det leder till att företeelsen ökar i framtiden det vet vi inte i dagsläget, säger Maria Bergström, sexualupplysare på RFSU.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson//Kristoffer Rengfors//Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro