ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Strokedrabbade Emil, 30, är för frisk” för sjukersättning – men får inga jobb

annie li eriksson · 25 Nov 2016
Uppdaterad 28 Nov 2016
Emil Wallberg har flera gånger vänt sig till Arbetsförmedlingen för att få hjälp. 

Emil Wallberg har flera gånger vänt sig till Arbetsförmedlingen för att få hjälp.  Foto: Privat/TT


Emil Wallberg var 23 år när han drabbades av en stroke. I dag, sju år senare får Emil varken jobb eller sjukersättning.

klar

Artikellänk är kopierad

Emil Wallberg från Staffanstorp i Skåne, var 23 år när han var på väg till jobbet som lastbilschaufför. Plötsligt fick han en obehaglig känsla, som om ena benet fylldes av sockerdricka. Känslan spred sig ut i vänstra armen och över ansiktet. Sedan blev det svart för Emil. Han hade fått en stroke.

Emils liv gick att rädda men kroppens vänstra sida är fortfarande delvis förlamad. Han har fått lära sig att gå, prata och röra sig på sig på nytt. Han lider även av hjärntrötthet och kraftig synnedsättning.

– Benet fungerar hyfsat bra men inte armen. Det är inget alternativ att köra lastbil igen, säger han.

► LÄS MER: Förlamde Ian, 24, kan tack vare forskning röra sig igen

Det har gått sju år sedan hjärnblödningen och i dag söker han fortfarande jobb. Enligt Emil har Arbetsförmedlingen varken hjälpt honom att komma i kontakt med arbetsgivare eller haft en tydlig plan för honom att komma tillbaka till arbetslivet.

– Jag önskar att Arbetsförmedlingen kan vara det de är. Att folk i min situation ska kunna gå dit och få hjälp med att hitta potentiella arbetsgivare.

Emil har själv fått kontakta många arbetsgivare men blivit uppsagd två gånger på kort tid. Han har varit tvungen att förlita sig på sin familj för ekonomiskt stöd, eftersom att han inte kan försörja sig själv.

Arbetsförmedlingen har kommit fram till att Emil ska jobba 75 procent och få sjukersättning, medan Försäkringskassan tycker att han är för frisk för det.

► LÄS MER: Ny rapport: Snus kan skydda mot sjukdomar

– Det känns som om att han har hamnat mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, säger Sara Wallberg, Emils fru.

Paret undrar hur man ska kunna försörja sig om man varken kan få jobb, sjukersättning eller a-kassa.

Arbetsförmedlingen uppger för Metro att de tillsammans med Försäkringskassan har ett förstärkt samarbete för att få ut personer med funktionsnedsättning i arbetslivet.

– Vi strävar efter att samarbeta med Försäkringskassan för att undvika att situationer som dessa uppstår. Det måste vi jobba mycket hårt med och det är olyckligt om det blir så här, säger Kenneth Isaksson, verksamhetskontroller på Arbetsförmedlingen.

Han beklagar situationen som Emil upplever att han har hamnat i.

– Jag kan bara hänvisa till att förnya kontakten med Arbetsförmedlingen och försöka få den hjälp som krävs för att hitta ett arbete igen.

► LÄS MER: Psykisk ohälsa kan öka strokerisk

klar

Artikellänk är kopierad

annie li eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro