ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Strulet kostar 250 000 kronor varje timme

Kristoffer Rengfors · 19 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Försäkringskassans nya datasystem kostar 250 000 kronor i timmen, dygnet runt i tio år. Trots det fungerar inte systemet och utbetalningar fördröjs med så mycket som fyra månader. Strulet med försäkringskassans nya datasystem har pågått länge. Och ännu ser det inte ut som någon ljusning är på väg. Enligt Aftonbladet kommer det ta minst 10-15 år att helt införa systemet, som nu alltså kommmer att kosta 250 000 kronor i timmen, dygnet runt i tio år.Försäkringskassan har budgeterat med IT-kostnader för 640 miljoner i år, men den verkliga summan kommer att stanna på över 800 miljoner. – Vi har haft fördyringar på ett antal projekt, säger Försäkringskassans ekonomidirektör Sture Hjalmarsson, till Aftonbladet.

Totalt beräknas Försäkringskassans totala kostnader för systemet stiga till hisnande 1,75 miljarder om året till 2011. Enligt Computer Sweden, som granskat konsultbolaget Accentures avtal med Försäkringskassan, så skenar kostnaderna till stor del för att externa konsulter fått tas in. – Jag kommer att begära att Riksrevisionen gör en granskning. Det är viktigt att kontrollera att allt gått rätt till, säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg, till CS.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro