ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Struntade i att gå till rätten – slipper åtal

TT · 22 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fyra gånger har rättegången om ofredanden mot den 22-årige handikappade politikern ställts in. Den åtalade sverigedemokraten har vägrat ta emot delgivning — och nu är brottet preskriberat.

– Mycket olyckligt, jag hade gärna sett det prövat. Hatbrott är prioriterade av riksåklagaren som vill samla praxis, och det här målet var lite speciellt eftersom hatbrott normalt annars har rasistiska motiv, säger kammaråklagare Charlotte Österlund till TT.

Åtalet gällde nattliga samtal vid två tillfällen oktober 2006. "Är du den första överlevande aborten?" ska den 37-årige före detta sverigedemokraten och kyrkopolitikern då bland annat ha sagt till den cp-skadade politikern.

Samtalen innehöll också andra förtäckta hot och hånfulla anspelningar på handikappet, även till en annan familjemedlem. 37-åringen stod åtalad för ofredanden mot både 22-åringen och hans familjemedlem.Den attackerade politikern är medlem i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund och är en flitig debattör. Så sent som förra året belönades han för sitt agerande mot högerextremismen av en antirasistisk organisation.

Bland åklagarens bevis för brotten fanns spårade samtal och röstidentifikation. Men 37-åringen visade sig alltför svårfångad för polisens delgivningsmän som både knackat på och ringt otaliga gånger.

En person har någon gång setts i dörrögat och den 12 januari lyckades man kasta in handlingarna innanför hans lägenhetsdörr. Men de kastades genast ut igen i trapphuset.

Och tingsrätten kan bara beklaga att målet nu preskriberas.– De två målsägarna får ju aldrig den upprättelse de ska ha genom rättegång. Men vi har ofta situationen att polisens delgivningsmän inte lyckas nå personen. Det är stora problem och mycket diskussion om det. Men det är rättssäkerhetsgarantier vi måste hålla på, vi måste ha bevis på att rätt person kallas, säger Lennart Svensäter, lagman vid Helsingborgs tingsrätt.

Personer som inte inställer sig i rätten kan hämtas med domstolsbeslut av polisen — men bara om de är delgivna.

I tvistemål är delgivningen enklare. Kallelser anses mottagna utan särskilda intyg.Och tvistemål återstår nu som sista utväg.– Brottet är preskriberat men däremot inte skadeståndsanspråken, säger Lennart Svensäter.Sammanlagt krävs mannen på 25 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro