ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stryptag på polis eller spotta på polis – 5 000 i skadestånd

Karl Enn Henricsson · 31 Okt 2018
Uppdaterad 31 Okt 2018
En 17-åring tog ett stryptag på polisen Jennie Lundqvist och dömdes att betala 5000 kronor i skadestånd. Lika mycket fick en polis som blivit spottad på.

En 17-åring tog ett stryptag på polisen Jennie Lundqvist och dömdes att betala 5000 kronor i skadestånd. Lika mycket fick en polis som blivit spottad på. Foto: Polisen/Patrik Österberg/IBL Bildbyrå


Den 19-årige mannen spottade på en polis och döms att betala 5 000 kronor i skadestånd. Samma summa fick polisen Jennie Lundqvist efter att en ung man tagit ett hårt stryptag på henne. Det sänder olyckliga signaler till dem som utsätter polisen för den här typen av kränkningar”, säger Tomas Stjernfeldt vid Polisförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen när en polis blev spottad på inträffade i Botkyrka kommun i maj i år. Två kvinnliga poliser befann sig vid en grupp på ett 30-tal ungdomar. Polisen har berättat att det snabbt blev en ”sämre jargong” och att de blev kallade olika tillmälen.

Plötsligt kände den ena polisen ”något på sidan och halsen”. Någon hade spottat på henne. En DNA-analys från saliven ledde fram till att en 19-åring åtalades för förgripelse mot tjänsteman.

Vid rättegången berättade mannen att många i området inte tycker om polisen, och han medgav att han hade spottat. Han menade dock att han spottade rakt upp i luften och att det var en ”olyckshändelse” att polisen fick det på sig.

Polisen Jennie: Ett hån

Men rätten avfärdar förklaringen som en efterhandskonstruktion, och anser att mannen spottade med avsikt. Han döms till 2 000 kronor i dagsböter. Polisen hade begärt 5 000 kronor i skadestånd. Rätten skriver i domen att hon måste ”i egenskap av polis förvisso vara beredd på att mötas av angrepp vid ingripanden och ha en hög mental beredskap inför det”, men att hon i det här fallet hade ”vänt sig om och börjat avlägsna sig från situationen”. Mannen har därför utsatt henne för en allvarlig kränkning och ska betala skadestånd på  5 000 kronor.

En lika stor summa bestämde nyligen tingsrätten att en 17-åring, som tagit ett stryptag på polisen Jennie Lundqvist, ska betala. ”Ett hån”, kommenterade hon tidigare skadeståndet.

17-åringen dömdes för bland annat våld mot tjänsteman.

”Olyckliga signaler till allmänheten”

Att båda attackerna gett samma summa i skadestånd – 5 000 kronor – får Tomas Stjernfeldt, vice ordförande vid Polisförbundet, att reagera:

– Vi tycker oss skönja ett mönster att då det utdöms skadestånd till en polis så lägger man sig i stort sett alltid på lägstanivån, vilket är 5 000 kronor, oavsett kränkningens art. Det blir väldigt tydligt när man tittar på de här två fallen, säger han till Metro.

Han berättar vidare att Polisförbundet anser att praxis vad gäller skadestånd till poliser borde höjas, och att förbundet vill se hårdare straff för personer som attackerar poliser. Han anser även att nuvarande praxis sänder fel signaler.

– Det är olyckliga signaler till allmänheten och till dem som utsätter poliser för den här typen av kränkningar – att samhället inte tar särskilt allvarligt på det. Och dessutom skickar det signaler till våra poliser att de inte är uppskattade och skyddade av samhället i den omfattning de borde vara, säger Tomas Stjernfeldt.

”Det ska kännas för förövaren om man ger sig på en polis”

Metro har utan framgång sökt polisen som blev spottad på.

Men polis Jennie Lundqvist säger:

– Jag vet inget om det här specifika fallet. Men om man blir spottad på finns det risk att det exempelvis finns hepatit i det, så jag tycker att man ska få betydligt mer än 5 000 kronor i skadestånd.

Hon fortsätter:

– Det finns vissa saker som ligger inom ramen för våra arbetsuppgifter – det går jag med på. Men det ska kännas för förövaren om man ger sig på en polis. Det pratas mycket om vad vi som poliser ska tåla, och jag är trött på att höra det.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro