ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Student Bay vill göra kurslitteratur gratis

Kristoffer Rengfors · 26 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I skrivande stund finns endast sex läroböcker uppladade på sajten. 

I skrivande stund finns endast sex läroböcker uppladade på sajten. 


klar

Artikellänk är kopierad

Böcker är en uppstickarprodukt i fildelningsvärlden. Så sent som i förra veckan gick flera svenska förlag ut och hävdade att fildelningen skadar bokbranschen. Nu lanseras en fildelningssajt kallad Student Bay inriktad bara på litteratur för studenter.På Studentbay.se är det tänkt att studenter ska ladda upp sina egna kursböcker och kunna ta del av andras. Den som inte laddar upp en egen bok och bidrar till arkivet får betala 20 kronor för att ta del av tjänsten. "Det är tillåtet att låna kurslitteratur av en kompis eller på ett bibliotek för att läsa. Det är precis det Student Bay låter studenter göra. Vi har bara förenklat det hela. Tänk hur pass smidigt det är att direkt kunna bläddra och läsa i en kursbok på datorn. I planerna finns också sökbar kurslitteratur.", står att läsa på Studentbay.se.

På förlaget Studentlitteratur, som är en av de största förläggarna för kurslitteratur i Sverige, är man bekant med kopiering av kursböcker sedan länge. Men förlagets vd Stefan Persson vill framhålla att Student Bay är en ny bekantskap. Att kurslitteraturen ska hamna i samma problematik som musikindustrin tror han inte. Förlaget arbetar redan nu med att ge ut böcker i elektronisk form.– Jag betraktar det så att mycket av den diskussion som funnits kring fildelning är att skivbolagen varit långsamma med att ta fram nya affärsmodeller. Och vi måste givetvis svara upp mot kundernas önskemål. Men en förutsättning är att våra kunder är beredda att betala för produkterna.– Vi har ungefär 300 e-böcker tillgängliga och har precis lanserat en onlinetjänst för att läsa en bok eller enskilda kapitel direkt på skärmen.

Studentbay.se är registrerade på webbhotellet PRQ som drivs av The Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm. Men trots att Student Bays logotype är lik The Pirate Bays och att förlag som eventuellt inte samtycker till att deras böcker delas ut på sajten hänvisas till en kontaktsida på The Pirate Bay har sajterna inget med varandra att göra, hävdar man från The Pirate Bays håll.   – Det här är inget vi har lanserat. Vi har inget med det här att göra, säger Peter Sunde, talesman för The Pirate Bay.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro