ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Student – kolla om du dricker för mycket

Ylva rhenberg · 16 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns många tillfällen att dricka alkohol i studentvärlden och en stor del av studenterna ligger i farosonen för att hamna i ett beroende.För några år sedan kom forskare fram till att en tredjedel av de manliga studenterna och över hälften av de kvinnliga drack så mycket att de riskerade att hamna i ett beroende. Men Tove Julén, källarmästare på Wermlands nation i Lund och ytterst ansvarig för nationens pub-, restaurang- och nattklubbsverksamhet, tycker sig se en ­attityd­förändring.– Jag upplever det som att folk förut gick ut för att bli fulla. Nu fokuserar man mer på det sociala, säger hon.

Tillståndsenheten i Lunds kommun har  skärpt kontrollen av nationerna och tycker  att nationerna blivit bättre på att följa reglerna. Tove berättar att alla som jobbar i  Wemlands nations bar har bra koll på deras ­policy.– Om vi tycker att någon har druckit tillräckligt serverar vi inte personen, utan han eller hon får dricka ­vatten. Om någon är för berusad ber vi personen att lämna lokalen, säger hon.

Tove Julén tycker att det går utmärkt att roa sig i nationslivet även om man inte dricker alkohol, hennes egen nation erbjuder alkoholfria drinkar och öl för den som vill avstå. Samtidigt finns siffror på att studenter som är aktiva i kårlivet dricker mer och ­oftare än andra studenter.– Det är stor exponering av alkohol på nationerna. Dessutom lär man känna mycket folk, även från andra nationer och får då möjlighet att gå ut och dricka i princip varje kväll. Men jag känner ingen som går ut så ofta, säger Tove.

Tove har inte varit med om att någon kollega på nationen fått alkoholproblem, men har hört talas om att det förekommit. Om man oroar sig för sitt drickande tycker Tove att man ska prata om det med till exempel studenthälsan.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva rhenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro