ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studentcover del 2

Stockholm Katarina Matsson · 30 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

TEXTEN OM DE ”GAMLA” STUDENTERNA

En har blivit mamma, en annan politker. En gör precis det hon alltid planerat, en annan grubblar som bäst på vad som ska hända i framtiden. Och han som hoppade av, han pluggar just nu idé-och lärdomshistoria på högskolan. Metro sammanförde elva gamla klasskompisar som tog studenten på Kärrtorps gymnasium för fem år sedan.

För många är det lika många år sedan de sist sågs, men det är ingenting som märks för en utomstående: skrattet och internskämten är snabbt på plats. – Alla ser ut som de brukar, säger Oskar Mossberg. – Det känns som om det var i går, säger Katina Staf. – Men samtidigt avlägset, fyller Vilma Bodden i. Även om det halva decennium som gått inte lämnat några stora spår utseendemässigt, så märks det på andra sätt. Ett väldigt påtagligt sådant är att Camilla Persson nyligen blivit mamma. – Jag trodde inte att jag skulle ha barn för fem år sedan. Men det har inte påverkat så mycket, jag ska ju fortsätta plugga, säger hon, som just nu har studieuppehåll. För de andra ligger barn och familj långt fram i tiden. Efter 30 någon gång, enas de flesta om. – Jag kan ha faderskänslor ibland, men jag ska vänta tills jag har ett ordnat jobb och ekonomi, sgäer Eric Le Douaron. – Först måste du ha en kvinna, Eric, säger Rebecca Wiltman retsamt. Eric hoppade av klassen i trean. I dag pluggar han idé- och lärdomshistoria på Södertörn efter att ha läst upp betygen på folkhögskola, något han själv verkar nästan förvånad över. – Jag hade itne förväntat mig att läsa på högskolan. Jag hade illusionen att man kunde jobba sig upp i samhället, men utbildning är enda chansen, säger han. Han får med viss tveksamhet medhåll av de andra. – Det är inte alls säkert att man får ett jobb som man har pluggat till, menar Sofia Magnusson. – Men man brukar ju säga att man kan falla tillbaka på sin utbildning, säger Lisa Larsson. Själva har de inte drabbats särskilt hårt av den stigande ungdomsarbetslösheten – många har till och med haft fasta jobb. Det är inte arbetslösheten i sig som är problemet, menar de, utan att det inte finns några trygga, fasta jobb. – De flesta har 4–5 extrajobb, säger Oskar Mossberg. Att få ekonomisk hjälp hemifrån har blivit viktigare, även för studenter. Vilma Bodden menar att det har blivit en ny klassfråga. – Mina föräldrar har hjälpt mig jättemycket. Även om det är gratis att plugga i Sverige, så är hjälp hemifrån bra, säger hon. De flesta hade ingen aning vad som skulle hända efter studenten. Sedan dess har de gjort lite allt möjligt: rest, jobbat, testat lite olika kurser på universitetet. Först nu börjar livets olika bitar att falla på plats. – Jag tror att man halkar in på ett bananskal, säger Sofia Magnusson, som nu pluggar till teckenspråkstolk efter att ha sett en annons i Metro. * Finns det någon gräns för när man är ska ”veta”? – Den skjuts upp hela tiden, säger Emelie Adamsson. – Det är som att ta körkort, säger Eric Le Douaron. – Jag tror inte att man behöver ha en plan. Det blir som det blir, fortsätter Emelie Adamsson.

FAKTARUTA: (passar nog bäst till texten om de gamla studenterna) Arbetsmarknaden för ungdomar, nu och då: • Fördubblad arbetslöshet: 2001 var arbetslösheten bland ungdomar med enbart grundskoleutbildning 11 procent. I dag är den 22. För ungdomar med enbart gymnasieutbildning var arbetslösheten cirka 8 procent, i dag är den 16 procent. För högskoleutbildade ungdomar är samma siffror 5 respektive 8 procent. Som ungdom räknas här alla mellan 20 och 24 år, och som arbetslösa alla öppet arbetslösa och alla som är inskrivna i arbetsmarknadspolitiska program. • Sedan 2001 har omkring 65 000 svenska industrijobb försvunnit. • Långtidsarbetslösheten bland ungdomar har ökat drastiskt, från dygt 2 000 personer 2001 till 9 000 personer i januari 2004. I dag är siffran åter nere på drygt 2 000, men det beror framför allt på åtgärdsprogram, inte riktiga jobb. • Det finns färre fasta och fler tillfälliga jobb. Särskilt de senaste åren har det blivit svårt för ungdomar att komma in på fasta jobb. Källa: Hans Tydén på Arbetsmarknadsstyrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro