ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studenten Abel, 23, trivs med livet i korridor

Gustaf Larsson · 24 Mar 2019
Uppdaterad 24 Mar 2019
"Det är det bästa av två världar”, säger Abel Tesfaldet om livet i studentkorridor.

"Det är det bästa av två världar”, säger Abel Tesfaldet om livet i studentkorridor. Foto: Oskar Brusén


Eskilstunakillen Abel Tesfaldet är en av tusentals studenter som bor i Lappkärrsbergets studentboenden i Stockholm. Där har han ett eget rum, men delar korridor och kök med elva andra. "Det är det bästa av två världar, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Abel Tesfaldet, 23 år, visste tidigt att han direkt efter gymnasiet skulle söka sig till universitetslivet. Flyttlasset gick till Umeå och en ingenjörsutbildning i bioteknik.

I väntan på en egen lägenhet i fick han mot sin vilja bo i en studentkorridor.

– Jag var först skeptisk till det men jag hade inte några andra alternativ. Man vet ju inte vad det innebär innan man har provat, och efter att ha bott där ett tag ändrade jag snabbt uppfattning. Det är det bästa av två världar, säger han.

Vilka två världar?

– Man är inte tvungen att möta människor som stör en eller som man inte känner sig bekväm med. Man har sitt privata rum med sin egen toalett och så har man allrummet som man kan gå till om man vill umgås.

Även fast umgänget med sina klasskompisar och inte minst livet i Umeå-korridoren föll Abel i smaken, så rimmade inte utbildningen med hans förväntningar. Efter ett år hoppade han av och sökte sig i stället till Stockholm och utbildningen byggteknik och design på KTH.

Hade valt korridor framför lägenhet

Valet av bostad i huvudstaden blev enkelt.

– Även om jag hade fått möjlighet att flytta in i en lägenhet för samma pris hade jag nog ändå valt korridor. Jag har den extra valmöjligheten att träffa andra människor som man inte får när man bor i lägenhet. Det är mer värt än att bo lite större och enskilt.

Du verkar gilla korridoren väldigt mycket. Ser du inga nackdelar?

– Det beror på vilka områden man bor i. Eftersom Lappis är ett stort studentområde kan det ibland vara fester som man kan bli störd av. Måste man plugga och inte har tid för att festa blir det svårt att undgå ljuden. Det skulle jag säga är det värsta.

”Det enda jag gör här är att plugga och sova” Abel bor litet, men mer utrymme ser han sig inte behöva. Foto: Oskar Brusén
”Det enda jag gör här är att plugga och sova” Abel bor litet, men mer utrymme ser han sig inte behöva. Foto: Oskar Brusén

I Abels rum ligger böcker spridda över den lilla ytan han har att röra sig på. Utöver det tv-spelskontroller och rester från morgonens frukost. Nog är det litet, men mer utrymme behövs inte, menar han.

– Det enda jag gör här är att plugga och sova. Det är sällan jag bjuder in några vänner hit, och när jag gör det så hänger vi ändå ute i allrummet.

”Man har ju hört mardrömsscenarion”

I korridoren bor det, utöver Abel, endast utbytesstudenter. Människor från Spanien, Kina och England, bland annat. Vem man hamnar i korridor med får man inte välja, men enligt Abel har han “vunnit på lotto”.

– Man har ju hört mardrömsscenarion från andra som inte trivdes med hela konceptet korridor och allt vad det innebär. Man får ju tankar om det är värt med, om det sådana typer man verkligen måste stå ut med. Men som jag sa, det är lite av ett lotteri där man inte kan välja vem man ska bo med – och jag trivs väldigt bra med mina grannar.

Vilken personlighetstyp vill man absolut inte ha som granne?

– Den som lämnar disk på bänken, smutsiga tallrikar och kastruller. I vår korridor har man varsin städvecka, antingen ensam eller som man delar med andra. Om man då inte sköter sin städning alls eller gör det slarvigt är det lätt att det eskalerar. Det har inte varit ett problem här, men visst kan det förekomma.

pil
Fakta:

• Namn: Abel Tesfaldet

• Ålder: 23 år

• Bor: Lappkärrsberget i Stockholm

• Från: Eskilstuna

• Gör: Pluggar högskoleingenjör – byggteknik och design på KTH

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro