ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Studenten Ida, 26, vågade hoppa av – för att satsa på veterinärdrömmarna

Anna Åslund · 26 Mar 2018
Uppdaterad 26 Mar 2018
Ida Jonson bor i Uppsala tillsammans med katten Helix.

Ida Jonson bor i Uppsala tillsammans med katten Helix. Foto: Patrik Lundin


Efter ett år på agronomprogrammet bestämde sig Ida Jonson för att det var dags att tänka om. Hon hoppade av för att istället börja plugga den fem och ett halvt år långa utbildningen till veterinär. I dag är hon tacksam för att hon vågade ta steget och ser det inte längre som bortkastad tid.

klar

Artikellänk är kopierad

När Ida Jonson inte kom in på veterinärprogrammet började hon istället läsa till agronom. Då kände hon sig nöjd med andrahandsvalet och tänkte att det var det hon skulle jobba som under hela sin karriär. Men några månader in på terminen började hon fundera över vilka jobb som utbildningen kunde leda till och insåg att inget av dem tilltalade henne.

– Det kändes bara aldrig helt rätt. När jag först började plugga var det mycket nytt runt omkring som var kul. Jag har alltid varit studiemotiverad och har alltid kört på om jag börjat med någonting. Med facit i hand var det kanske dåligt att jag inte lyssnade mer på mig själv i början, säger Ida Jonson.

Det krävdes en del pepp från en klasskompis för att Ida en bit in på andra terminen skulle våga ta upp veterinärdrömmarna igen. När Ida undersökte intagningspoängen och antalet reserver som kom in började hon känna ett hopp om att det kanske skulle gå. När hon för andra gången sökte till veterinärprogrammet funderade hon även på att ta en paus och jobba ett år om det inte skulle gå vägen. Hon minns att hon stod inne på banken med två kompisar när antagningsbeskedet kom.

– Jag hade fått ett mejl som sa att jag var antagen som reserv och skulle infinna mig snarast. Jag blev jätteglad och kände att det inte var någonting att tveka om, det här ville jag såklart tacka ja till.

I dag är Ida glad över att hon vågade byta riktning och följa sin dröm. Samtidigt menar hon att det var väldigt svårt att acceptera tanken på att utbildningen inte kändes rätt när hon var mitt uppe i den.

– Först kändes det ju lite som att jag slösat bort tiden. Jag hade ju kunnat resa eller jobba och tjäna pengar istället. Men sedan inser man att ett år hit eller dit inte spelar någon roll. Jag tycker absolut att man ska hoppa av om det inte känns rätt, man ska ändå jobba med det i så himla många år sedan. Det är svårt att hitta motivation till något man inte tycker är roligt eller kan se sig själv jobba som.

Veterinärprogrammet kändes rätt från början och om ett år får Ida sin legitimation. Hon har alltid tyckt om djur och menar att det bästa med jobbet är att få möjlighet att hjälpa människor ta hand om något av det käraste de har.

– Det är den medicinska biten som intresserar mig mest just nu och det är väldigt fascinerande att se hur kroppen fungerar. Jag minns särskilt ett tillfälle när jag jobbade som sköterska och fick jag vara med på en buköppning. Vi öppnade upp tarmen på en labrador som ätit ett gosedjur. Vi hade inte kommit så långt i skolan att vi fått vara med på operationer innan och det var en häftig första upplevelse.

pil
Om Ida Jonson

Ålder: 26.

Från: Borås.

Gör: Pluggar veterinärutbildningen på 5,5 år vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Drömjobb efter examen: ”Att jobba på ett djursjukhus med hundar och katter.”

Framtidsdrömmar: ”Det vore kul med en specialistutbildning inom kirurgi eller medicin.”

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro