ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studenten tipsar: 5 saker att ha koll på när du ska börja plugga

Anna Åslund · 26 Mar 2018
Uppdaterad 26 Mar 2018
Allis Honk Nyström pluggar globala studier vid Göteborgs universitet.

Allis Honk Nyström pluggar globala studier vid Göteborgs universitet. Foto: Privat/Unsplash


Att bli student kan kännas som att komma in i en helt ny värld. Mycket kommer du att lära dig genom dina egna misstag, men som tur är finns det studenter som gjort samma resa innan dig. Allis Honk Nyström, som pluggar globala studier vid Göteborgs universitet, listar några saker hon önskat att hon visste när hon började plugga.

klar

Artikellänk är kopierad

Lär känna skolans system

Varje skola har ett eget system, som en plattform, där information läggs ut. Här kan du oftast hitta allt om dina kurser, datum för tentor och vad föreläsningarna ska handla om. Lär känna systemet direkt när du börjar din utbildning eftersom det kommer underlätta tillvaron. Annars är det lätt hänt att du missar när en lärare är sjuk eller en föreläsning flyttas till en annan sal.

Gå på föreläsningarna (och undvik tentaångest)

Det är lätt att strunta i en föreläsning som inte är obligatorisk men du kommer spara mycket tid och stress inför tentorna om du går på dem. Innan du går på föreläsningen ska du också alltid satsa på att läsa de sidor i kurslitteraturen som ofta hör till. Det kanske känns som onödigt mycket jobb och upprepning, men när du pluggar inför en tenta har du mycket lättare att ta in information som du redan läst och hört förut.

Minska utgifterna med smarta knep

Det går att spara pengar på fler sätt än du tror. Kolla med vänner eller familj om ni kan gå ihop och ha ett familjeabonnemang på Spotify och betala en mindre summa varje månad. Fråga dina serieälskande vänner om ni ska dela på ett Netflix-konto. Även om det bara rör sig om en hundralapp kan den göra stor skillnad i slutet av månaden.

Köp begagnad kurslitteratur

Det finns mängder av begagnad kurslitteratur att köpa om du bara vet vart du ska leta. Facebook-grupper, Tradera och Blocket är bara några ställen där du kan fynda böcker som inte kostar i närheten lika mycket som i bokhandeln. Om du har tur kanske bokens förra ägare till och med har strukit under och lämnat nyttiga kommentarer i bokens marginaler.

Engagera dig socialt

Oftast finns det mängder av föreningar och styrelser inom skolan som du kan gå med i. Dels är det en bra ingång för att få nya vänner om du är nyinflyttad. Dels kan en roll i en studentförening vara meriterande senare. Att visa på ditt cv att du engagerat dig och varit aktiv inom en förening eller i en särskild fråga kan vara till din fördel när du söker jobb i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro