ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Studenten: Jag vill jobba med något värdefullt”

Metro · 20 Aug 2018
Uppdaterad 3 Sep 2018
Rasema Sokol läser andra terminen på Folktandvårdens tandsköterskeutbildningen.

Rasema Sokol läser andra terminen på Folktandvårdens tandsköterskeutbildningen. Foto: Julia Sjöberg


Vill du vara eftertraktad på arbetsmarknaden? Gillar du att jobba med människor? Då är tandsköterskeyrket något för dig. Studenten Rasema Sokol sökte och kom in på sin drömutbildning.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt började redan på gymnasiet för 36-åriga Rasema Sokol från Göteborg. Hon läste omvårdnadsprogrammet och siktade på att läsa tandvård de två sista gymnasieåren för att kunna bli tandsköterska. Men året hon skulle börja togs kurserna bort och istället utbildande hon sig till undersköterska. Efter 16 år inom äldreomsorgen väcktes drömmen igen när hennes lillasyster för två år sedan tagit studenten och inte visste vad hon skulle göra.

– Jag tipsade om tandsköterskeyrket och hon sökte in. Då tänkte jag att jag också ville prova och det blev en chock att jag skulle lämna äldrevården, men samtidigt kom glädjen eftersom att jag älskar att hjälpa människor och som tandsköterska kan jag göra skillnad för människor i olika situationer. Att studera till tandsköterska är det bästa valet jag gjort, säger Rasema Sokol.

Som tandsköterska ingår du i ett vårdteam med tandläkare och tandhygienister. Du arbetar även självständigt med patienter med både behandling och förebyggande tandvård. Utbildningen sträcker sig över 65 veckor fördelade på tre terminer och utbildningen är skräddarsydd för att möta branschens behov.

– Det som är bra med utbildningen att vi har kompetenta föreläsare så som tandläkare från olika specialistavdelningar. Våra lärare vägleder oss under hela utbildningen och vi får även göra en del studiebesök. Den är väldigt bra strukturerad. Jag kan verkligen rekommendera Tandsköterskeutbildningen i Göteborg, säger Rasema Sokol.

I skolans metodrum får eleverna lära sig det praktiska i arbetet. FOTO: Julia Sjöberg
I skolans metodrum får eleverna lära sig det praktiska i arbetet. FOTO: Julia Sjöberg

För att kunna sätta sina teoretiska kunskaper på prov och lära sig det praktiska i yrket har studenterna tillgång till skolans kliniska träningscenter (KTC) där skolans kanske viktigaste rum ligger – metodrummet.

– I metodrummet får vi öva på det som vi lärt oss på lektionstid som att ta bort tandsten, polera, göra avtryck och avgjutningar och utföra fluorbehandlingar. I vårt dentalrum får vi också arbeta som på en riktig klinik med alla hygienrutiner.

Till hösten börjar Rasema Sokol sin andra termin på utbildningen och snart är det dags för hennes andra LIA, Lärande i arbetet. Det är ett bra tillfälle för studenterna att lära sig yrket och skaffa kontakter ute på arbetsplatserna.

– Det roligaste med utbildningen är att vi får utöva vårt nya yrke, både praktiskt och teoretiskt. LIA är klart det roligaste för då får vi en inblick i tandsköterskeyrket.

Under sina 16 år som undersköterska har Rasema kommit fram till att hon vill fortsätta jobb med och för människor.

– I framtiden vill jag jobba med barn och förebyggande tandvård. Kanske även att föreläsa ute på skolor om tandvård och förebyggande vård, där jag kan göra skillnad.

pil
Fakta: Sju bra egenskaper att ha som tandsköterska

• Vara positiv och empatisk

• Gilla att bemöta människor i olika situationer

• Tycka om att jobba med och för människor

• Vara öppen

• Gilla att ha många bollar i luften

• Kunna jobba självständigt

• Ha ett bra driv.

Passar detta in på dig? Anmäl dig till Folktandvårdens tandsköterskeutbildning nu!

Läs mer och anmäl dig här!

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro