ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studenter de första som får gå i krisen

Moa Kärnstrand · 14 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Benny Byström extrajobbar på NK i Göteborg. Han har sett timanställda arbetskamrater som har fått sluta nyligen. Han är själv inte oroad för jobbet.

Benny Byström extrajobbar på NK i Göteborg. Han har sett timanställda arbetskamrater som har fått sluta nyligen. Han är själv inte oroad för jobbet. Foto: Christina Blom


När arbetsgivarna sparar får de timanställda extrajobbarna sluta

klar

Artikellänk är kopierad

 Studenterna är de första att förlora sina jobb när tiderna blir sämre – trots att många av dem är beroende av extraknäcken för att klara sig. – Extrajobbarna är de första som får gå, säger Hans Boberg ombudsman på Handels.Sex av tio svenska studenter har ett extrajobb, enligt SCB:s senaste undersökning av högskolestuderandes levnadsvillkor.– Det låga studiemedlet har gjort Sveriges studenter beroende av extrajobb, säger Moa Neuman, ordförande i SFS.Men de branscher där studenterna extraknäcker drabbas hårt av finans­krisen och de första som får gå är de timanställda. Hur många som förlorat jobbet är svårt att säga, eftersom de faller utanför den ordinarie jobbstatistiken.– Det blir redan allt svårare att få extrajobb, säger Ossian Wennström på Saco.I lagerbranschen använder många bemanningsföretag och där finns ett undantag i avtalet som gör det lätt att anlita studenter. – Nu är de de första som får gå, säger Hans Boberg, ombudsman på Handelsanställdas förbund.Han märker tydligt hur antalet varsel accelererar.– Det fördubblas nästan varje vecka nu. Det kommer att drabba klädbutikerna under våren och restaurangbranschen efter helgerna, när julborden är över, säger Hans Boberg.Benny Byström, som pluggar på Förvaltningshögskolan i Göteborg och jobbar extra på NK, har sett en del timanställda arbetskamrater som fått gå.– De tyckte att vi hade för många extrajobbare.Själv är han inte så oroad för sitt jobb, men har ändå tänkt på hur det skulle bli om han måste sluta.– Det skulle bli fattigt, men man får väl klara sig på något sätt.

2007 års undersökning över studenters levnadsvillkor

• 25 procent av studenterna som extra­jobbar upp-lever att studierna påverkas positivt av arbetet.• 33 procent av de studenter som arbetar tycker att arbetet påverkar deras studier negativt. • 60 procent av de studerande arbetade i större eller mindre utsträckning vid sidan av studierna.• 25 procent av studenterna arbetade 20 timmar – alltså halvtid – eller mer per vecka. • 85 procent av dem som planerade att studera mindre än heltid arbetade vid sidan av studierna.    

Källa: SCB

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro