ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studenter fixar inte ekonomin

Ylva Rehnberg · 2 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är svårt att få ihop det, och så har det varit väldigt länge, säger Elin Rosenberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.
– Det är svårt att få ihop det, och så har det varit väldigt länge, säger Elin Rosenberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.Foto: Lotta Imberg
Ett samarbete mellan Metro och Studentliv. Läs mer på studentliv.se
Ett samarbete mellan Metro och Studentliv. Läs mer på studentliv.se

RÄCKER INTE. Hur ser den typiska studentbudgeten ut? Ja, inte särskilt utsvävande när studiemedlet ligger på 7 364 kronor i månaden.– Det är svårt att få ihop det, och så har det varit väldigt länge, säger Elin Rosenberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.Enligt SFS beräkningar borde studiemedlet vara ungefär 1 000 kronor högre per månad.– Kring valet var alla partier utom moderaterna överens om att studenternas situation behövde förbättras. Det verkar vara väldigt svårt att uppfylla det vallöftet, säger Elin Rosenberg.I våras sa utbildningsminister Lars Leijonborg att en studiemedelshöjning inte är aktuell förrän efter 2008. Men i väntan på det finns andra sätt att utöka kassan. Studenter med barn har rätt till ett extra bidrag på 480 kronor i månaden och studenter som är äldre än 25 och arbetat före studierna kan även låna ungefär 1 600 kronor extra i månaden.Dessutom finns merkostnadslån för exempelvis resor och terminsavgifter.Ungefär hälften av alla studenter arbetar extra. Då är det bra att ha koll på CSN:s fribelopp. Tjänar man mer än 50 000 kronor före skatt ett halvår minskas ens studiemedel, både bidrags- och lånedelen.Att studenternas ekonomi försämrats de senaste åren beror mycket på ökade boendekostnader – var tredje student betalar 3 500 kronor eller mer i hyra. För studenter som har barn eller är under 29 år finns möjligheten att söka bostadsbidrag, men inte ens var femte student gör det. Det beror antagligen på att inkomstgränsen går redan vid 57 000 kronor per kalenderår.– Jag tror att om man har en låg hyra går det att klara sig på bara studiemedlet, men det är väldigt få som har det, säger Elin Rosenberg på SFS.

Fem tips: Så får du pengarna att räcka hela månaden

1. Kan du få mer pengar? Ta reda på om du är berättigad till något bidrag.2. Gör matlådor. Mat är en stor utgiftspost som går att minska på olika sätt, till exempel genom att ha med matlådor i stället för att äta ute, planera sina inköp och storhandla.3. Snåla med förnuft. Spara inte på tråkiga men viktiga saker som hemförsäkring eller tandläkarbesök.4. Jämför priser. Håll huvudet kallt när du får erbjudanden om telefon-, mobil- och bredbandsabonnemang och gör ordentliga prisjämförelser innan du slår till.5. Försök ha en buffert. Försök lägga undan en liten slant varje månad, så att det inte blir katastrof om du till exempel tappar bort dina glasögon, pajar mobilen eller kraschar datorns hårddisk.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro