ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studenter från Jönköping får jobb snabbast av alla

Metroteknik.se/TT · 21 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Högre studier i Jönköping ger jobb allra snabbast och studenternas möjlighet att få jobb efter utbildningen varierar kraftigt mellan landets högskolor. Det skriver Svenskt Näringsliv i en rapport i dag. Rapporten visar också att studenter som haft studierelaterad praktik får en högre ingångslön. De får i snitt 800 kronor mer än studenter som inte haft praktik.

En avgörande faktor för hur snabbt studenterna kommer ut i arbetslivet är i vilken grad högskolan samarbetar med potentiella arbetsgivare. Ju större samverkan med arbetslivet desto större chans att studenterna får jobb inom tre månader.

– Det är fortfarande en utbredd uppfattning på högskolorna att lärosätena ska utbilda forskare och inte arbetskraft. Återkopplingen till arbetslivet måste bli betydligt bättre redan under studietiden, säger Kristina Scharp, ansvarig för utbildningsfrågor på Svenskt Näringsliv till TT. Bland civilekonomer är det lättast att få jobb för dem som har utbildat sig på Högskolan i Jönköping. Svårast är det för ekonomer från Mittuniversitetet, enligt SN:s rapport.

2200 studenter som tagit examen under 2005 och 2006 har tillfrågats. Och skillnaden är stor mellan olika lärosäten. På Handelshögskolan i Stockholm är 94 procent av studenterna nöjda med hur samverkan med näringslivet fungerar, på Södertörns ekonomiprogram är endast 8 procent av studenterna nöjda med sin samverkan med näringslivet.

klar

Artikellänk är kopierad

Metroteknik.se/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro