ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studenter kräver högre studiemedel

TT · 1 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Bild från 2006 på studenter som protesterar mot det låga studiemedlet.

Bild från 2006 på studenter som protesterar mot det låga studiemedlet. Foto: SCANPIX/ARKIV


klar

Artikellänk är kopierad

Landets studenter går back med 625 kronor per månad. Studiemedlen måste därför höjas igen, kräver Sveriges förenade studentkårer (SFS).Vid årsskiftet höjdes studiemedlet med 350 kronor per månad och nästan hela höjningen bestod av att lånedelen höjdes.

Men det räcker inte på långa vägar för att studenternas ekonomi ska gå ihop, hävdar SFS. Det är främst studenternas boendekostnader som drar iväg i år.

Det innebär att de går back med 625 kronor per månad. Och därför bör studiemedlet höjas med minst lika mycket, anser SFS.- Studiemedlet har inte följt kostnadsutvecklingen i samhället under en längre tid, säger SFS ordförande Karl-Herman Lundgren.- Det har ju också den studiesociala kommittén kommit fram till.SFS har tagit fram sin studentbudget som bygger på siffror från Socialstyrelsen och Konsumentverket.

Boendet är en tung post för landets studenter. I SFS budget är snittkostnaden för boendet 3 162 kronor. Det är mycket pengar med tanke på att studiemedlet ligger på sammanlagt 8 140 kronor per månad.- Men det varierar kraftigt. I storstäderna ligger ofta hyran mycket högre, säger Karl-Herman Lundgren.

När ekonomin inte går ihop krävs extrajobb eller föräldrar som har råd att skjuta till lite pengar.- Men alla har inte den möjligheten. Och det handlar också om vilken typ av studier man bedriver eller familjesituation, säger Karl Herman Lundgren.

Han anser också att nivån på studiemedlen inte sporrar studenter att studera vid högskolor och universitet.- Det finns ju ett uttalat mål från staten att Sverige ska ha en utbildning i världsklass, säger Karl-Herman Lundgren.- Då är det ju viktigt att de ekonomiska förutsättningarna för det finns.

Allt fler unga människor tvingas byta karriär och börja studera igen i takt med konjunktursvängningarna.- Då kan det bli mycket stora problem om man har familj och normala boendekostnader som ligger en bra bit över vad ett studentrum kostar, säger Karl-Herman Lundgren.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro