ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studenterna smugglar alkohol – Metro åkte på studentkryssning

Filip Häggberg · 13 Apr 2017
Uppdaterad 13 Apr 2017
Ungdomarna höll igång dansgolvet långt in på natten.

Ungdomarna höll igång dansgolvet långt in på natten. Foto: Metro


Förra årets studentkryssningar kantades av fylla, våld och sexbrott. Arrangören Fun Cruises menar att de har tagit till sig av händelserna och ökat säkerheten. Metro åkte med på en kryssning för att se hur väl de lyckats.

klar

Artikellänk är kopierad

Studentkryssningarna som ägde rum under 2016 sammanfattades med fyra grova våldtäkter, fyra fall av misshandel, tre fall av sexuellt ofredande och sex anmälda stöldbrott. Det har Metro tidigare rapporterat om.

I år har Metro åkt med på en studentkryssning.

18:30 KÖN TILL OMBORDSSTIGNINGEN

Eleverna från Västerås, Växjö, Nyköping och ytterligare sju städer anländer med bussar till Värtahamnen. Kön till incheckningen är flera hundra meter lång och för varje minut vi närmar oss avgångstid stiger ljudvolymen hos de förväntansfulla ungdomarna. Flera av dem är märkbart berusade.

–Vi drack bärs hela vägen hit, berättar en av personerna.

Egentligen får de inte dricka alkohol på bussen. Men ingen har stoppat dem. I stället glider några av dem förbi vakterna, in på båten, utan problem. Deras väskor kontrolleras inte.

19:40 I KORRIDOREN PÅ PLAN 8

Tusentals ungdomar har precis gått ombord båten. De sitter inne i sina hyttar. Dörrarna är öppna. Från rummen hörs housemusik från högtalaren och ungdomarna som sjunger med.

För att öka säkerheten inför årets kryssningar har arrangören Fun Cruises i samspråk med Tallink silja och polisen stoppat försäljningen av alkohol i taxfreen på utresan. Mycket riktigt. Det går inte att köpa öl där på tisdagskvällen. Men det stoppar inte studenterna från att dricka alkohol i hyttarna. De har smugglat med sig egen dricka.

– Den här drickan tog vi med oss hemifrån, svarar en av studenterna på frågan om var de fick alkoholen från.

På sin hemsida skriver Fun Cruises att ”vakter går igenom bagage innan ombordstigning, hundar söker droger och stökiga personer nekas ombordstigning”.

22:02 HYTTEN

Sakta men säkert ökar intensiteten i dunkandet i väggarna från musiken, i takt med att det blir mer och mer aktivitet i gången utanför hytten.

Glada tillrop och ölramsor blandas med höga skrik och ungdomar som är irriterade på varandra. Utanför hytten syns ett tiotal personer. Alla dricker alkohol.

Förutom att stoppa alkoholförsäljningen på taxfreen har en säkerhetsåtgärd inför årets kryssningar varit att ha ”särskilda vaktgrupper” som har till uppgift att röra sig i hyttkorridorerna.

Under flera timmar syns eller hörs inte någon vakt en enda gång. I stället festar studenterna på precis som de vill.

00:00 KORRIDOREN

Ungdomarna spelar fotboll med tomma ölbrukar, samtidigt som de skriker och jublar. En bit längre bort på det rödblåa golvet ligger några och brottas. De rullar in i väggar och slår ner i golvet. Ingen ingriper.

01:15 NATTKLUBB

Efter fjolårets studentkryssningar har flera nya regler införts. Serveringspersonalen har fått utbildning i ansvarsfull alkoholservering och dessutom ska det vara en ökad tillgång till vatten i barerna.

Coverbandet blandar klassiker som ”The final countdown” med nyare hits som ”Bada nakna”. Ungdomarna dansar lyriskt till musiken.

I baren ska en person beställa dricka. Han är full och kan inte göra sig förstådd. Bartendern frågar gång på gång vad han menar. Till slut förstår bartendern.

Tre shots.

Bartendern serverar personen som vinglar från baren med shotglasen mellan fingrarna.

01.20 BAREN

Musiken blir lägre och lägre ju närmre studenterna kommer barerna som inte tillhör nattklubben. Samtidigt blir ungdomarna färre. Vid en soffgrupp sitter ett kompisgäng och beklagar sig över hur fulla de är. Förbi går personal på båten, som uppmanar ungdomarna att ”gå och dansa och komma igång”. De skulle då kunna ”dricka ännu mer senare”.

01:45 DANSGOLVET

Trycket på dansgolvet har ökat. Ungdomarna hoppar och dansar. Bandet på scenen meddelar att festen kommer fortsätta natten lång.

”Jag lovar, spriten kommer inte att ta slut i alla fall, det finns hur mycket som helst. Jag har kollat skåpen”, säger en av bandmedlemmarna.

Studenterna dansar och dricker till vakternas närvaro. I varje hörn står minst en vakt och håller koll på de dansande ungdomarna. Flera gånger ingriper de, stökiga personer tas därifrån. Flera av dem får en varning om att hamna i fyllecell.

Vid bordsgruppen vid dansgolvet sitter ett par personer och sover. Ingen vakt ingriper. I stället får de sova vidare.

Fartygets barer var välbesökta under dygnet, förutom sista timmen innan landgång.
Fartygets barer var välbesökta under dygnet, förutom sista timmen innan landgång.

09:15 KORRIDOREN

Utanför hytten möts en vägg av spritlukt på morgonen. På golvet i korridorerna ligger ölburkar och plastglas. Det är helt knäpptyst. Vissa hyttar har fortfarande dörren öppen, men där inne är det inte längre fest. Ungdomarna sover.

09.20 ALLMÄNNA UTRYMMET

Ett par våningar ned finns det allmänna utrymmet, med barer och restauranger. Det är där som festen har fortsatt. Alkoholen serveras fortfarande och ungdomarna dricker öl och vin.

Några har varken orkat fortsätta festa eller ta sig till hytten. De sover stillsamt på sofforna, flankerade av sina alkoholdrickande kompisar.

17.45 LANDGÅNG

Studentkryssningen är över. Ungdomarna har tryckt ihop sig på ett litet utrymme på plan 6 för att vänta på att få gå av. Men festen är inte slut. Många verkar fortfarande vara fulla och ramsan ”bira, bira, bira, bärs, bärs, bärs” sjungs i allsång.

Till slut släpps de av. Ungdomarna glider förbi polis och tull innan de är åter på terminalen i Värtahamnen.

pil
Så har läget hittills varit på studentkryssningarna

Metro har varit i kontakt med polisen, Tullverket och rederiet Tallink Silja. På onsdagskvällen togs 0,9 gram amfetamin i beslag av en person som skulle åka med på en studentkryssning. En hel del alkohol har även förverkats i samband med ombordstigning, enligt polisen.

I övrigt har varken polis, tull eller rederi hört om några särskilda incidenter i samband med de första studentkryssningarna för året.

– Det har varit väldigt lugnt, säger Alice Ekengren, polisinsatschef för studentfirandet i Stockholm city.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro