ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studentkår anklagas för sexism

Fredrik Samuelson · 16 Nov 2018
Uppdaterad 16 Nov 2018
I ett debattinlägg på SVT Opinion anklagar en doktorand, tre studenter och en tidigare student vid Luleå tekniska universitet teknologkåren för rasism och sexism i en sångbok.

I ett debattinlägg på SVT Opinion anklagar en doktorand, tre studenter och en tidigare student vid Luleå tekniska universitet teknologkåren för rasism och sexism i en sångbok. Foto: Google Maps/Faksimil Facebook


Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet anklagas för rasism och sexism med anledning av en sångbok med texter om bland annat hur man våldtar och dödar en kvinna. Nu har försäljningen av boken stoppats, skriver kåren på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

I ett debattinlägg på SVT Opinion anklagar en doktorand, tre studenter och en tidigare student vid Luleå tekniska universitet teknologkåren för rasism och sexism i en sångbok med ”studentikosa sånger”.

”Flertalet kvinnohatiska texter finns med i kårens så kallade ‘sångbibel’, där kvinnor objektifieras och tafsas på. […] Dessa exempel är inte bara förnedrande mot dem som inte tillhör normen, men ger också en bild av ett skadligt mansideal”, skriver de och påpekar att kåren finansieras av lärosätet.

”Hur man våldtar och mördar en kvinna”

Bakgrunden är den senaste upplagan av en sångbok som ges ut av kåren.

”En sång handlar om hur en man våldtar och mördar en kvinna, begraver henne för att sedan gräva upp hennes förruttnande kropp och våldta den upprepade gånger igen”, skriver debattörerna bland annat.

Teknologkåren: Stoppat sångboken

På Facebook svarar en representant för Teknologkåren:

”Vår första åtgärd har varit att stoppa försäljningen av sångboken Ultima Thule. Därefter har vi bjudit in involverade parter till möte där vi tillsammans kan diskutera hur vi gemensamt kommer fram till åtgärder. Detta för att förbättra jämställdheten inom vår organisation. Vi vill att alla studenter, oavsett bakgrund, ska känna sig välkomna. I samband med detta vill Teknologkåren även öppna rekryteringen till en projektgrupp som ska revidera Ultima Thulen. Är du intresserad av att arbeta i denna grupp? Hör av dig”.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro