ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studentlägenheter kan få billigare hyra

TT-Metro · 18 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Studenter kan få lägre hyra. Bostadsminister Mats Odell (kd) vill slopa fastighetsskatten för studentbostäderna. Förslaget välkomnas av SFS (Sveriges Förenade Studentkårer).

Mats Odell är beredd att driva frågan i de kommande budgetförhandlingarna:

- I hägnet av en konjunkturavmattning finns det ett utrymme, säger han till Svenska Dagbladet.

Att slopa skatten, som uppgår till 1 200 kronor per studentlägenhet, kostar ungefär 70 miljoner kronor. På frågan om fastighetsägarna också kommer att sänka hyran svarar han:

- Det är en förhandlingsfråga, som jag antar att studenterna kommer att gripa sig an med liv och lust.

Elin Rosenberg, ordförande på SFS låter meddela att det är en fråga kåren kommer att ta tag i om förslaget skulle gå igenom.

–Vi får se till att ställa krav på de lokala bostadsvärdarna. Om de får minskade kostnader ska det märkas i studenternas plånbok.

Studenterna i SFS välkomnar förslaget.

– Det är kul att se att Mats Odell drar sitt strå till stacken. Nu kan vi bara hoppas på att andra ministrar kommer att följa efter för att förbättra studenternas situation, säger Elin Rosenberg.

Enligt en analys från Institutet för privatekonomi vid Swedbank har dagens studenter 300 kronor mindre kvar i plånboken, när räkningarna är betalda, jämfört med 1989. Högre hyra är en del av förklaringen — hyran tar i dag 31 procent av studentens disponibla inkomst, jämfört med 18 procent 1989.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro